ФнФ влага 56.3 млн. лева в малки и средни предприятия

ФнФ влага 56.3 млн. лева в малки и средни предприятия

Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете - ФнФ) ще вложи 56.3 млн. лв. в малки и средни предприятия. Средствата ще дойдат под формата на инвестиции и ликвидна подкрепа за фирмите, пострадали от пандемията, съобщи ведомството.

Сумите ще се инвестират чрез вече съществуващи инвестиционни инструменти на ФнФ за малки и средни компании, включително чрез фондовете за ускоряване и начално финансиране и за рисков капитал. Това ще стане при определени условия след преразглеждане на договорите с вече избраните чрез обществени поръчки финансови посредници.

Допълнителният ресурс идва от Оперативна програма „Иновации и конкурентност“ (ОПИК) 2014-2020. След получено одобрение от Еврокомисията, условията по дялови инструменти бяха облекчени. Затова и сега ще отпадне изискването на финансовите посредници да привличат независими частни инвеститори.

Според фонда с освободения ресурс ще се даде възможност на повече малки и средни фирми да продължат своята дейност, без да спират инвестиционните си програми.

Припомняме, че миналата седмица фонд мениджърът обяви още една нова антикризина мярка за близо 158 млн. лв. Чрез нея той ще поема част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия. Издаваните гаранции ще бъдат в размер на до 80 на сто от всеки кредит. Инструментът отново е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.