Фонд на фондовете пуска гаранции в подкрепа на бизнеса у нас

Фонд на фондовете пуска гаранции в подкрепа на бизнеса у нас

Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете - ФнФ) създаде нов продукт в подкрепа на малките и средни предприятия у нас, пострадали от икономическата криза вследствие на пандемията. Чрез него ФнФ ще издава гаранции до 80 на сто от размера на даден кредит, съобщи ведомството.

Чрез програмата „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ ФнФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия. Целта е да бъде улеснен достъпът на бизнеса до кредити.

ФнФ ще предлага гаранция до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията. От късния следобед днес ФнФ ще приема и заявления на банки, които искат да се включат по програмата.

Инструментът е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г. Общият му бюджет е близо 158 млн. лв. Парите са осигурени чрез пренасочване на средства по ОПИК, първоначално предвидени за гаранции на инвестиционни кредити.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.