ФнФ подкрепя малки и средни фирми с над 13 млн. лева

ФнФ подкрепя малки и средни фирми с над 13 млн. лева

Предприятия ще могат да се възползват от нови възможности за алтернативно финансиране

Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете - ФнФ) подписа договор с избран финансов посредник за изпълнение на Фонд мецанин/растеж. Средствата в него ще служат за подкрепа на малки и средни предприятия, съобщи ведомството на сайта си.

Фонд мецанинът е инструмент на ФнФ за дялови и квази-дялови инвестиции, като такъв за първи път се прави в България с публичен ресурс. Средствата за него са осигурени по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Припомняме, че мецанинът е вид хибридна инвестиция, попадаща между капиталово и дългово финансиране. В общия случай, тя дава

възможност за привличане рисково финансиране,

без това задължително да води до прехвърляне на съществен дял в собствеността на новия инвеститор.

Фондът ще подкрепи най-малко 10 малки и средни предприятия с инвестиции в размер между 4.9 млн. лв. до 13.7 млн. лв., като поне половината от ресурса ще  бъде инвестиран под формата на мецанин финансиране. Финансовият посредник ще управлява 83.7 млн. лв., от които 75.3 млн. лв. са публични средства, предоставени от основния инвеститор Фонд на фондовете. Допълнително ще бъде привлечен частен капитал на ниво фонд, както и при осъществяването на всяка сделка.

Целта на инструмента е да се подобри развитието на конкурентоспособността на фирмите у нас и да им се осигури достъп до алтернативно финансиране, но само за тези, които са с

потенциал за растеж

и търсят възможности за разширяване на дейността си. Очакванията са след подписването на договора посредникът да реализира първите си инвестиции още през лятото на тази година.

„Щастлив съм, че българският бизнес вече ще може да се възползва от финансов инструмент за растеж, от какъвто пазарът ни се нуждае. Чрез него и останалите финансови инструменти, стимулираме нов начин, по който българската икономика бива конкурентна – най-вече чрез глобално ориентирани компании", каза изпълнителният директор на ФнФ Владимир Данаилов

„В България има доказани предприемачи с интегритет и фирми с регионален и глобален потенциал. Имаме желание да работим с тях и да допринесем за техния успех“, заяви от своя страна управляващият партньор в избраната фирма Евгени Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.