ФнФ и АИКБ с бизнес наръчник за дялови инвестиции

ФнФ и АИКБ с бизнес наръчник за дялови инвестиции

Фондът на Фондовете (ФнФ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) проведоха среща, на която обсъдиха възможностите за финансиране на бизнеса чрез инструменти за дялово инвестиране. 

Двете организации обещаха заедно да работят за популяризиране на възможностите, които ФнФ предлага, като съвместно разработят и специален наръчник за бизнеса, чрез който компаниите да получат основни насоки и консултация за избор на посредник, начини на кандидатстване и необходими документи. Очаква се още в началото на 2021 г. АИКБ и Фонд на фондовете да стартират първите срещи с представители на бизнеса за представяне на възможностите за финансиране, съобщи ФнФ на сайта си.

В срещата взеха участие председателят на АИКБ Васил Велев, главният секретар на асоциацията д-р Милена Ангелова и изпълнителният директор Добрин Иванов, и изпълнителният директор на Фонда Владимир Данаилов.

Фондът вече има активни четири инструмента за дялови инвестиции. Финансовите посредници "Витоша венчър партнърс", "Иновейшън кепитъл“ и "Ню вижън 3" инвестират в компании в ранен етап на развитие, а  "Морнингсайд хил“ -  в бизнес проекти с рисков профил. Общият публичен ресурс, с който разполагат, е в размер на 104,2 млн. евро, като към него фондовете посредници добавят и частни средства.

„Сигурен съм, че заедно с една от най-големите работодателски организации можем да работим заедно за популяризиране на дяловите инвестиции, за да знае българският бизнес, че възможности за финансиране на добри и устойчиви идеи има“, заяви  Данаилов.

По думите на председателя АИКБ Васил Велев в страната ни има нужда от подобряване на корпоративната култура на бизнеса и отношението към предприемачеството. „Наша цел е да подобряваме бизнес климата и да развиваме предприемачеството. И мисля, че в това начинание можем да бъдем добри съюзници. Трябва да показваме добрите примери и да извадим успеха от анонимност. Само така ще стимулираме младите хора да стартират собствени бизнеси“, допълни Васил Велев.

Фонд на фондовете управлява 1,2 млрд. лв. публичен ресурс, като с него може да мобилизира още над 2 млрд. лв. частни средства. Фондът предоставя два типа финансови инструменти – дългови инструменти и дялови инвестиции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.