0

Д нес от 17.30 до 18.00 ч. пред Музикалния театър ще има флашмоб, с който екипът ще покани зрителите на първата си премиера за сезона – оперетата „Прилепът” от Йохан Щраус. Премиерните спектакли са на 20, 25, 26 и 27 октомври.

Днес от 17.30 до 18.00 ч. пред Музикалния театър ще има флашмоб, с който екипът ще покани зрителите на първата си премиера за сезона – оперетата „Прилепът” от Йохан Щраус. Премиерните спектакли са на 20, 25, 26 и 27 октомври.

Флашмобът ще бъде с музиката на Щраус, която ще звучи пред театъра. В него ще участва хорът на Музикалния театър, облечен с костюмите и маските от бала на Принц Орловски.

Творбата на знаменития австрийски композитор, провъзгласен за Краля на валса, не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Тя си е заслужила статута на класическа оперета, затова често се играе и в оперни театри редом с творби на Моцарт, Вагнер и Верди.

Оперетата „Прилепът“ е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър през 1954 г. С последните постановки на „Прилепът” в периода 2004-2006-а Музикалният театър гастролира в Япония, Гърция и цяла немскоезична Европа с изключителен успех. Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на Музикалния театър.

„Новата постановка на „Прилепът“ е издържана изцяло в класическите традиции на жанра – казва режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова. – В същото време представяме една непоставяна досега сценична версия: ярка, колоритна, закачлива, с финес и шеговити препратки към сюжети и образи от нашето съвремие. Така този нов прочит на вечната класика я прави атрактивна и интересна и за младата ни публика, която искаме да привлечем и да й покажем неувяхващата красота на нашето изкуство”.

Диригент-постановчик на „Прилепът” е Юли Дамянов, диригенти – Огнян Митонов и Димитър Косев, сценографи – Иван Савов и Слава Савова, художник по костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоанна Стоянова.

В спектакъла участват звездите на Музикалния театър Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солистът Илина Михайлова (Розалинда); Денко Проданов и Александър Панайотон (Принц Орловски), Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред); Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и др.

Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър.