0

А ко имате път към река Дунав, на 15 километра от Оряхово, точно на входа на най-дългото село в България-Селановци , се намира магазинчето и фермичката на физика Анатоли Къновски.
Влезете ли в малкото магазинче, сетивата ви ще се замаят от чудните сирена, кашкавали и кисели млека, който под конец са подредени във високите хладилници.
А собствениците и хората, които денонощно правят тези храни Ирина и Анатоли Къновски ще ви върнат вярата, че са останали и производители, които правят сиренето, кашкавала, маслото и сметаната единствено и само от мляко.

Ако имате път към река Дунав, на 15 километра от Оряхово, точно на входа на най-дългото село в България-Селановци , се намира магазинчето и фермичката на физика Анатоли Къновски.
Влезете ли в малкото магазинче, сетивата ви ще се замаят от чудните сирена, кашкавали и кисели млека, който под конец са подредени във високите хладилници.
А собствениците и хората, които денонощно правят тези храни Ирина и Анатоли Къновски ще ви върнат вярата, че са останали и производители, които правят сиренето, кашкавала, маслото и сметаната единствено и само от мляко.

Ухаят
Опитате ли от тях, ще си спомните, че сиренето от крава ухае на крава, и едно парченце е е достатъчно, за да засити сетивата ви. Най-интересно от всичко обаче са разговорите с домакините. Фермерите са високообразовани хора, които са се посветели на правенето на истинска храна, която не само пълни стомаха, но е върнала и лечебните си свойства.
Завръщането
Преди да стане фермер Анатоли, който е родом от Селановци дълги години е работил в научни институти в Подмосковието. Той е завършил ядрена енергетика и биофизика. Някъде там е срещнала и любимата си и очарователна Ирина.
Вероятно още тогава мъжът е имал афинитет към създаването на истинската храна. Затова обикаля няколко пъти Киргизия, за да изучи тайните на маслото Гхи. Казва се Г-Х-И, а не гхи, поправя всеки, който произнася името на един от най-ценните продукти, които фермерите правят.
Стадата
Философията, която семейството следва е, че полезните и вкусни продукти от мляко стават само, ако животните са здрави и се отглеждат по природен начин. Това означава да са на паша възможно най-дълго. Дори и когато падне сняг, пак да излизат навън, за да се движат. Особено козите.
Тича
Истинската коза, според физика е тази, която е непослушна, която едва стои, за да я издоиш. Тя има нужда да тича, да бръсне трева и всякакъв храсталак, усмихнат обяснява опакия нрав на козите, той. С начина по който се грижи за животните си, той практически бойкотира съвременното индустриално животновъдство.
Химия

В днешния свят големите ферми затварят козите и ги хранят с непривични за тях треви и храни. Превръщат животните в кротки наркомани.
Той категорично е против да се дава на животните фуражи, които в повечето случаи са третирани с химикали. Всичко това се натрупва в месото и млякото на животните, а след това преминава в човека, който ги консумира. После се чудим защо сме болни от рак и какво ли още не, заключава физикът фермер. Всичко това се дължи на желанието за огромни печалби от животновъдството, а това не води до нищо добро за човека, е изводът, който прави.
Освен козите, семейството има и 50 крави, които са от породата Симентал и Черношарено говедо. Целта на фермерите не е да имат огромен млеконадой, а млякото да е качествено.
Уникални
Продуктите, които правят Ирина и Анатоли могат в пълна степен да се нарекат уникални. На първо място сиренето и кашкавалът зреят по над 40 дни. Те имат вкуса и консистенцията точно на такъв тип продукти. Освен класическите, те правят кашкавали с кимион, кози сирена с люти чушки, но предстои да приготвят и от краве мляко, поради огромния интерес на клиентите.

Боровинки
Купуват и сушат биоборовинки и ги добавят към кашкавала. В последните дни на октомври двамата са набрали много горски печурки, които сушат по 15 часа в сушилня, превръщат в брашно и ги добавят към млечните продукти. Горската гъба има съвършено различен вкус от култивираната. Последната се пръска с химикали и буквално разваля вкуса на сирената, обясни Анатоли.
Сметана
От магазинчето човек може да си купи истинско крема - сирене, което се прави в малки количества, неквасена и заквасена сметана. Тя при желание може да се закваси и у дома, за да издържи по-дълго.
Пържи и пече
Разбира се най- хитовият продукт е маслото ГХИ от козе мляко. За него идват от другия край на България да си го купят. То издържа на високи температури и с него може да се пържи и пече. Да се маже на филия, но също така да се ползва като домашна козметика, обясни Анатолий.

Снимки Светлана Трифоновска