Хора без педагогически опит, но с професионални качества ще минават през въвеждащо и основно обучение, за да придобият квалификация да преподават по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужди езици. Това е заложено в една от 17-е национални програми за развитие на образованието за 2019 г., качени на сайта на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Общата сума, предвидена за тях, е 66 350 000 лв.

Предвижда се и учители да преминават през обучения за придобиване на допълнителна квалификация, освен по търсените специалности, но и за учител по природни науки в основната степен на образованието, както и учител по религия. Напримерпредметът

религия може да се изучава като избираем

като част от разширената подготовка на учениците. Той може да се преподава от учителите по философски цикъл или по история, след като преминат през допълнителна квалификация. В националната програма се предвижда и осигуряване на педагози по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в школа с проблемни области

Друга от новите национални програми пък е насочена към иновативните училища и обмена на добри практики в страната. Така едно школо, в което децата се обучават по нов начин, ще показва опита си на останалите. Те ще могат да се избират с помощта на национална електронна платформа за споделяне на добри иновации. По програмата се предвижда и


създаване на уебсайт на всички иновативни училища, който може да се използва за база


с реализирани успешни проекти и за тяхното популяризиране.

Предвидени са и още 2 нови национални програми. По първата ще бъде възможно представители на ИТ бизнеса да преподават в клас, както и учители да работят по реални проекти във ИТ фирмите. Втората пък цели подобряване на условията за достъп до образование на деца и ученици от етническите малцинства, посещаващи образователни институции, в които се обучават деца и ученици от мнозинството. За да бъде възможно това по програмата ще се осигурява транспорт за малчуганите или средства за превоз на собствена сметка.

Външни лектори за олимпийците по математика

За тази година са предвидени и изменения или нови модули в някои от действащите национални програми.

В модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ от НП „Ученически олимпиади и състезания“ пък се предвижда външни лектори да могат да могат да водят подготовката за олимпиади.

Разширява се обхватът на модул „Музеите като образователна среда“ се променя на модул „Културните институции като образователна среда “ от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Вече учениците освен музеи ще могат да посещават с образователна цел галерии, театрални постановки и концерти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.

Останал без дом музей отваря отново врати за Димитровден

В навечерието на Димитровден, на 25 октомври ще отвори отново врати останалият бездом преди близо 3 десетилетия музей „Литературна Стара Загора“. Близо 700 000 лв е инвестирала община Стара Загора в преустройството на новите помещения, намиращи се в сутеренния етаж на останали недовършен след 10 ноември 1989 година Партиен дом, където обществеността ще може да види безценно наследство, включително 1224 тома от библиотеката на Веселин Ханчев.