Фитнес жега у дома (ТРЕНИРОВКА В СНИМКИ)

Фитнес жега у дома (ТРЕНИРОВКА В СНИМКИ)

С HIIT тренировките топим мазнини дори когато тялото е в покой

Тренировките в home office режим са мисия възможна, категоричен е Виктор Стоянов, управител на столичния фитнес Fast&Fit в SkyCity Mall. Замислете се колко често посягате към хладилника от скука и предизвикайте себе си, като замените хапването на поредната бисквитка или парче пица с определен брой клекове. Или стречинг. Бягайте на място дори. На пръв поглед може да ви се струва идиотско, но това ще ви развесели и ще ви даде тласък да продължите с упражнението.

„30-секундното бягане на място, редувано с 1 минута ходене, може да бъде и перфектното начало за HIIT тренировка, или както я наричахме, преди тази чуждица да стане модерна - кръгова тренировка - казва Стоянов. - Можете да правите само това в продължение на 25-30 минути, сменяйки интензитета на бягане и давайки 100 % от себе си. Резултатите няма да закъснеят, дори съседите ви да възроптаят за това, че сте вкарали фитнес жега в хола си.“

Високо интензивната интервална тренировка

(High-Intensity Interval Training – HIIT) изгаря солидно количество мазнини, но плюсовете от нея далеч не спират дотук.
Основният акцент при начинаещите в този тип натоварване трябва да бъде изпълнението на HIIT като рутинно упражнение, което продължава усилено в рамките на 60 секунди и след това се почива за около1-2 минути в зависимост от конкретното упражнение. “След като свикнете с високо интензивната интервална тренировка, може да намалите съотношението работа:почивка от 3:1 до 2:1 и по-късно дори до 1:1.”, обяснява Виктор Стоянов. „По време на тренировката по скалата от 1 до 10 за лекота на дишането трябва да достигнете 8-9.
При този тип натоварване ускорявате метаболизма, започва едно оптимално изграждане на мускулна маса, а горенето на калории продължава до 48 часа след тренировката.”

Специално за „Монитор“ Виктор Стоянов представя HIIT тренировка, преди която трябва да загреете, за да избегнете травмите.

Време за изпълнение на всяко упражнение: по 20 секунди за начинаещи и по 40 за атлети.
Време за почивка между упражненията: от 30 до 40 секунди за начинаещи и от 20 до 30 за атлети. Почивката между кръговете е от 90 до 120 секунди за начинаещи и от 50 до 90 секунди за атлети.

БЯГАНЕ НА МЯСТО

НАПЪДИ

КАТЕРЕНЕ

ПАЯК

КОРЕМНИ ПРЕСИ

ЛИЦЕВИ ОПОРИ

ПЛАНК НА ЕДНА СТРАНА

ПЛАНК С ПУСКАНЕ НА ХАНША ДО ПОДА

СТРАНИЧНИ КОРЕМНИ ПРЕСИ ЗА РЕБРЕНАТА МУСКУЛАТУРА

КОРЕМНА ПРЕСА С ДОКОСВАНЕ НА ЛАКТИТЕ И КОЛЕНЕТЕ

ПОЛЗИТЕ ОТ HIIT


1. Повишена ефективност

Дава същите физически резултати от продължително кардио, но за по-малък интервал от време. Този тип тренировка включва както аеробни, така и анаеробни фитнес упражнения, докато традиционната статична кардио тренировка предполага само аеробни. Аеробните фитнес упражнения увеличават нуждата ти от кислород, а анаеробните изграждат мускулите, като тези тренировки ще повишат издръжливостта ви и в същото време ще оптимизират силовия ви потенциал.
Проучванията показват, че изпълнението на високо интензивна интервална тренировка за около 27 минути три пъти седмично предизвиква същите аеробни и анаеробни подобрения, каквито се постигат при 60-минутна статична кардио тренировка пет пъти в седмицата.


2. По-интензивно горене на калории – повече свалени килограми

HIIT действа, защото горенето на мазнини изисква кислород и колкото повече кислород навлиза в тялото ви, толкова повече калории изгаря то. Високо интензивната интервална тренировка създава кислороден недостиг, което стимулира тялото да изисква повече кислород в периода за възстановяване.
С HIIT продължавате да горите мазнини в рамките на 24-48 часа след интервалната тренировка, а не само по време на изпълнението й.


3. Губим мазнини, не мускули

Високо интензивната интервална тренировка дава естествен тласък на производството на човешкия хормон на растежа, което е от съществено значение за постигане на оптимално здраве, сила и жизненост, и е доказано, че значително подобрява инсулиновата чувствителност, стимулира загубата на мазнини и увеличава мускулния растеж.

КОЙ Е ТОЙ

Виктор Стоянов завършва спортно училище и продължава образованието си в НСА. Едва 16-годишен става част от националния отбор по академично гребане. Бил е републикански шампион. След контузия остава на гребната база, но като треньор и успоредно с това фитнесът се превръща в негова страст. Дисциплиниран и амбициозен – две качества, които го отвеждат и на снимачната площадка с популярни музикални изпълнители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.