Велоалея и няколко фитнеса на открито ще бъдат на разположение на студентите, чиито блокове ще попаднат в първия кампус в Студентски град. Това предвижда одобрения проект на новото пространство, в което ще бъдат заградени с общо 3 блока, обясни пред „Монитор“ председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Яна Вангелова.

В кампуса ще бъде направено и споделено пространство за учене и кафене. За да има къде да перат студентите дрехите си пък се предвижда да бъде оборудван и с перални. Освен места, на които младежите да поддържат спортната си форма, в кампуса ще бъдат изградени и пейки, на които да си почиват. Предвидено е и озеленяване с дървета и храстчета. Ще има и специални места за паркира на колите, за да не бъдат унищожени тревните площи.

Кампусът ще бъде разположен в близост до сградата на общината в район „Студентски“. Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Сградите и на двата ВУЗ-а се намират в близост до заграденото пространство, подобно на модела на университети в Западна Ерпопаниверситети. „Излизаш от кампуса и отиваш на лекции. Около теб виждат зелени площи, пейки, има места, където да четеш и чертаеш с колегите си. Това се неща, които съм виждала в другите държави“, обясни Вангелова. В заграденото пространство ще се влиза през два входа–от паркинга и през специална бариера. Това ще се случва най-вероятно с помощта на карти и достъпът на външни лица в кампуса ще бъде ограничен. „По този начин ще бъде изградено по-сигурно пространство за студентите. Сега всеки може да влиза в общежитията “, коментира председателят на НПСС.

Проектантът на кампуса е избран от жури от представители от Министерството на образованието и науката, МГУ, ТУ- София, НПСС, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община и районната администрация. Оказа се, че кандидатът е бил само един и не е имал конкуренция. Яна Вангелова обясни, че може би не всичко от проекта ще бъде изградено, но в него е помислено за всичко необходимо за студентите. Средствата за кампуса ще бъдат отпуснати от просветното министерство, но не се знае какъв ще бъде техният размер, каза още председателят на НПСС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Линейка пред БНР за шефа на радиото

Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов е бил откаран преди минути с линейка на "Бърза помощ". На Костов му е прилошало и са били повикани спешните медици, съобщава "Дарик".

Бизнесът влиза в час в 51 училища

В 51 училища в страната уроци ще водят представили на ИТ бизнеса, а учители ще могат да се обучават в  23 фирми от тази сфера. Те са заявили желание да се включат в националната програма "ИТ бизнесът преподава в училище",която стартира тази учебна годна, обясни просветния министър Красимир Вълчев.

В покоите са живели владетелите от Борис I до падането на Преслав под ударите на византийските войски

Показаха дома на преславските царе

В покоите са живели владетелите от Борис I до падането на Преслав под ударите на византийските войски

Макет на личните покои на българските владетели от Борис I до падането на Преслав под ударите на византийските войски представи в залите на Археологическия музей във Велики Преслав доц. Стойчо Бонев, един от най-големите съвременни изследователи на старата българска столица. По думите му макетът е хубав и е верен - съответства 95-96 процента с намереното на терен.