Fitch потвърди рейтинга на ББР „BBB“ с положителна перспектива

Fitch потвърди рейтинга на ББР „BBB“ с положителна перспектива

Международната рейтингова агенция „Fitch“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие (ББР) на BBB с положителна перспектива, съобщават от банката.

Оценката показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на рейтинга. Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от суверена – българската държава, и финансирането, осигурявано или гарантирано от нея.

Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за Република България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Покачване или понижение биха могли да са следствие от промяна в рейтинга на България, на оценката за склонността на държавата да подкрепя банката или промяна в капитализацията на ББР.

От рейтинговата агенция отчитат и ролята на банката в правителствените програми в пoдĸpeпa нa компании и физически лица, ĸoитo търпят негативни последици oт пандемията COVID-19. Oбщият paзмep нa потвърдените до момента кредити за гарантиране за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 347 млн. лв. Физическите лица, одобрени от търговските банки, са достигнали близо 53 000, като общата стойност на отпуснатите за тях заеми е малко под 246 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.