Фирмите за зимна поддръжка на Варна са готови за зимата

Фирмите за зимна поддръжка на Варна са готови за зимата

Фирмите за зимна поддръжка на Варна са готови за зимата стана ясно на проведеното в Община Варна заседание за проверка на готовността за зимния сезон.

Четири фирми са ангажирани с поддръжка на уличната мрежа при зимни условия - „Инфраексперт” ЕООД отговаря за район „Одесос“;  „Хидрострой АД“ за „Приморски“; „ЗМБГ“ АД за „Аспарухово“, с. Звездица, с. Константиново и „Инжстройинженеринг” ЕООД  - за „Вл. Варненчик“, с. Казашко, с. Тополи,  за район „Младост“ и с. Каменар.

Всяка от фирмите трябва да разполага за дежурствата с минимум 5 машини с дежурен диспечер и шофьори. При необходимост имат задължение да осигурят допълнително оборудване – мини челни товарачи, багери и фадроми. Училищата и детските градини, детските ясли и социалните звена в общината са осигурили отопление, медикаменти и хранителни продукти.

Доставени са сол и пясък. Всички отоплителни съоръжения са преминали задължителен преглед от лицензиран технически надзор.  25 училища и 34 детски градини във Варна се отопляват с газьол, 13 училища и 9 детски градини – с природен газ, 7 училища и 9 детски градини са абонати на топлофикационното дружество,  а 5 детски градини използват за отопление електрически котли или климатици.

При необходимост директорите им могат да подадат заявки до топлофикационното дружество за по-ранно включване на топлото. В складовете на Домашния социален патронаж се поддържа наличност от хранителни запаси за три дни за 550 потребители на услугата и 515 потребители на Обществената трапезария. Осемте центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи имат запас от хранителни продукти и е осигурено отопление.

Комплексът за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ разполага с гориво за отопление и очаква ново зареждане. Газифицирана е сградата на Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“, който разполага с необходимия резерв от гориво и хранителни продукти за 2 дни.

Звено „Майка и бебе“ е с капацитет 8 майки и 12 деца и разполага с 2 свободни места. Осигурени са запаси от хранителни продукти, а отоплението е с локално парно на ток. Капацитетът на ЦНСТ „Другарче“ е запълнен. Центърът се отоплява на ток. Домът за стари хора „Св. Иван Златоуст“ е с капацитет от 43 места, към момента разполага с 2 свободни и също е подготвен за зимния сезон.

Автомобилите на Домашния социален патронаж, Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица и Комплекс за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ са пригодени за работа при зимни условия. Изготвен е списък с хората за подкрепа при необходимост, които са на хемодиализа.

От общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД заявиха, че автобусите са подготвени за зимата, извършен е инструктаж на водачите, фирмата разполага с машини и пясък за почистване и обезопасяване на паркинга на дружеството. От „Енерго-Про“ обявиха, че за територията на община Варна са осигурени 50 екипа за 24-часови дежурства, има и дежурна аварийна група.

От „ВиК-Варна“ докладваха, че са проведени мероприятия за подготовка на работа в есенно-зимни условия. Направена е профилактика на основните главни водопроводи. По данни на метеоролозите се очаква мека зима с валежи под нормите и температури над обичайното за сезона. До 15 декември се очаква да приключат голяма част от ремонтите на територията на града.

Ежедневно се следи прогнозата за времето и при застудяване ще се възлага на фирмите работа на терен. Заплащането е единствено за работи и дейности, които са реално свършени, след възлагане от градската управа. Не се заплащат дежурствата, а само реални дейности. Всяка една снегопочистваща машина е оборудвана с GPS система и на базата на прехода от показанията в нея се прави отчитане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.