Фирмите получават до 100 бона подкрепа от НАП (ОБНОВЕНА)

Фирмите получават до 100 бона подкрепа от НАП (ОБНОВЕНА)

Бизнесът разполага с 5 дни да кандидатства

Фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки, ще могат да получат до 100 000 лв. подкрепа с оборотен капитал. Това стана ясно от представянето на третатата фаза на мярката с Националната агенция по приходите (НАП).

В тази последна фаза по мярката фирмите разполагат с 55 млн. лв., с които да бъдат подкрепени.

Крайният срок за кандидатстване е 16:30 ч. на 22 юни (вторник), като от агенцията апелираха да не се чака последният момент.

Кандидатстването отново ще става изцяло онлайн чрез ИСУН 2020, като данъчните апелират внимателно да се преглеждат данните, най-вече тези за комуникация (телефон, имейл) и пр., за да може по-лесно и бързо да се осъществява комуникацията между бизнес и приходна агенция.

В тази завършваща фаза обаче има няколко нови момента. Първият от тях е, че не всички магазини с големи търговски площи над 300 кв. м ще могат да бъдат подпомогнати. Ако за периода, в който е преустановена дейността, те все пак са извършвали продажби на място през гише или чрез разделянето на помещението на две по-малки, то те не могат да кандидатстват по мярката.

Другата новост е, че заведенията с открити пространства като градини и тераси, ще използват по-кратък период за подпомагане спрямо тези без открити пространства. В единият случай той е 22-31 март, а в другия е до 11 април за тези без тераси. В този случай трябва да се изпрати декларация, че заведението, за което се подава заявление за подпомагане, няма градина или тераса.

Повече за условията за кандидатстване, начините на отчитане и необходимите документи може да прочетете в рубриката "Подкрепа чрез оборотен капитал".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.