Представителите на фирмите, които предлагат дуално обучение, се страхуват да инвестират в кадри, без да има гаранция, че те ще останат за работят при тях. Това са посочили 73% от фирмите, които са участвали в проучване след края на петгодишния швейцарски проект ДОМИНО, по който гимназисти се учеха чрез работа.

То е проведено сред 104 фирми и 31 училища по ДОМИНО, 502 фирми и 153 училища извън проекта, както и 4 фокус групи с ученици от професионални гимназии и родителите им. Както учениците във фокус групите, така и 57% от представителите на бизнеса, пък споделят, че

откриват разминавания между преподаваното в училищата

и необходимите знания и умения, които стажантите трябва да имат за работа в реална среда. Теорията, преподавана в професионалните гимназии в страната, пък често била остаряла и не отговаряла на модерните изисквания на бизнеса. Учениците, участвали в изследването, също потвърждават, че практическите занятия остават на заден план и често не остава учебно време за тях или няма подходяща материална база и преподаватели.

Повече от половината от участвалите в проучването фирми по ДОМИНО изразяват съгласието си да отделят част от работниците си, за да участват в семинари по дуалното образование или за разработване на учебна програма, която да отговаря по-пълно на съвременните нужди на бизнеса Това обаче не се отнася до представителите на бизнеса извън проекта.

Почти една трета от тях

не са склонни да освободят няколко свои работника,

за да участва в разработването на нови учебни програми.

Въвеждането на професионално ориентиране от най-ранна възраст и промени в държавния прием, които да увеличат приема в професионалните гимназии с технически специалности са двете най-спешните законодателни промени, които трябва да решат проблемите с липсата на кадри за бизнеса според участниците в проучването. Подкрепа на партньорствата между бизнеса и професионалното образование на местно и национално ниво пък е друга стъпка, която трябва да бори недостига на кадри.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.