Представителите на фирмите, които предлагат дуално обучение, се страхуват да инвестират в кадри, без да има гаранция, че те ще останат за работят при тях. Това са посочили 73% от фирмите, които са участвали в проучване след края на петгодишния швейцарски проект ДОМИНО, по който гимназисти се учеха чрез работа.

То е проведено сред 104 фирми и 31 училища по ДОМИНО, 502 фирми и 153 училища извън проекта, както и 4 фокус групи с ученици от професионални гимназии и родителите им. Както учениците във фокус групите, така и 57% от представителите на бизнеса, пък споделят, че

откриват разминавания между преподаваното в училищата

и необходимите знания и умения, които стажантите трябва да имат за работа в реална среда. Теорията, преподавана в професионалните гимназии в страната, пък често била остаряла и не отговаряла на модерните изисквания на бизнеса. Учениците, участвали в изследването, също потвърждават, че практическите занятия остават на заден план и често не остава учебно време за тях или няма подходяща материална база и преподаватели.

Повече от половината от участвалите в проучването фирми по ДОМИНО изразяват съгласието си да отделят част от работниците си, за да участват в семинари по дуалното образование или за разработване на учебна програма, която да отговаря по-пълно на съвременните нужди на бизнеса Това обаче не се отнася до представителите на бизнеса извън проекта.

Почти една трета от тях

не са склонни да освободят няколко свои работника,

за да участва в разработването на нови учебни програми.

Въвеждането на професионално ориентиране от най-ранна възраст и промени в държавния прием, които да увеличат приема в професионалните гимназии с технически специалности са двете най-спешните законодателни промени, които трябва да решат проблемите с липсата на кадри за бизнеса според участниците в проучването. Подкрепа на партньорствата между бизнеса и професионалното образование на местно и национално ниво пък е друга стъпка, която трябва да бори недостига на кадри.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

ЕК за единната надница: Преговорите започнаха, но са още на ранен етап

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

Преговорите за минималната европейската заплата все още на първоначален етап, като Европейската комисия ще направи своето предложение чак, след като приключат консултациите със социалните партньори и бъдат изслушани различните мнения по въпроса.

Скандал разтресе операта в Стара Загора

Близо 2/3 от децата , които участват в уникалната детско-юношеска студия „Маргаритки“ при държавната опера в Стара Загора са я напуснали от началото на годината след тежки и нелицеприятни разговори относно финансирането й с директора на културния институт Огнян Драганов.

Пастир, мъстил с огън, застава пред Темида

32-годишен мъж от сливенското село  Гавраилово ще застане пред Темида по обвинение в умишлен палеж на стопански имот, собственост на фермер от село Червенаково.