Фирмите масово пускат в отпуск служителите си

Фирмите масово пускат в отпуск служителите си

Над половината предприятия са отчели спад на приходите още през март

Над 50% от българските нефинансови предприятия отчитат спад през март при техните приходи от продажби и близо 42% от тях предприемат стъпки за "пускане в отпуск" на техния персонал. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение, свързано с Covid-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

При създалата се ситуация 53,.5% от анкетираните предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през март в сравнение с февруари, докато 36,3% отчитат, че няма промяна в приходите от продажби, а 9,5% отбелязват увеличение.

Най-сериозен спад в приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват предприятията в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“. За индустрията този процент е 52,9%, за строителството - 51,2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 56,3%.

41,8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия персонал, докато 28,0% от анкетираните са посочили, че следват дистанционна форма на работа“, а 24,4% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск".

Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 17,2% от предприятията, участвалите в анкетата на Националния статистически институт.

За следващия месец (април) 80,6% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 15,4% от тях смятат да преустановят временно дейността си, а едва 2%, че ще прекратят дейността си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.