Фирмите кандидатстват за портфейлни гаранции до 23 декември

Фирмите кандидатстват за портфейлни гаранции до 23 декември

Мярката ще подпомогне микро, малките и средните предприятия

Микро, малките и средните предприятия (МСП) ще може да кандидатстват по схема за портфейлни гаранции до 23 декември 2020 г.. Това ще стане чрез Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от СOVID-19.

Мярката е за всички сектори, като се очаква от нея да се възползват най-силно засегнатите. Това са търговията, услугите, транспортът, туризмът, хотелиерството, ресторантьорството, логистиката, износът и други.

Схемата е с два подпортфейла.

Единият е за вече съществуващи кредити, за които обслужване фирмите имат затруднения след 31 декември 2019 г. заради коронавируса. В подпортфейла могат да се включват кредити на МСП, които не са били необслужвани, а кредитополучателят не е изпадал в просрочие над 90 дни за период от 12 месеца назад ( през 2019 г.). Кредитополучателите са представили на финансиращата търговската банка разчети и план за възстановяване на дейността си. Тук кандидатите ще имат до 3 месеца гратисен период за плащане на главница и лихва и за още 3 месеца гратисен период за плащане на главница. Гратисният период за кредитите в този под-портфейл следва да изтича до 31.12.2020 г. включително.

Другият портфейл е за нови кредити за ликвидни нужди в това число за плащане на заплати, наеми и други разходи. Рефинансирането на кредити обаче не е допустимо.  

Общо условие е предприятията да са със спад на оборота през първото тримесечие на 2020 г. спрямо това на 2019 г. Други критерии са прекратени доставки на внос след 1 януари или неполучени вземания от клиенти след 1 март.

Достатъчно е кандидатите да отговарят на едно от условията,

за да се включат. Друг критерий е случай на болест и самоизолация на служителите,  намалял персонал или затворени производствени съоръжения, помещения и офиси.

Фирмите ще може да кандидатстват по схемата до 23 декември 2020 г., а включването на кредити ще става до края на годината. Срокът на гаранцията е 5 години, а гратисният срок е в рамките на 36 месеца или 3 години.

Заемите с падеж след края на 2020 г. не могат да бъдат с размер над 300 хил. лв. Те не трябва да надвишават повече от 2 пъти годишните разходи за заплати, включително осигуровки и разходи за персонал, за 2019 г. или за последната налична година. Новосъздадените фирми през 2019 г. не могат да взимат заеми, по-големи от очакваната годишна стойност на заплатите за първите две години на дейност. Тези заеми не може да са по-големи от  25 на сто от общия оборот на даден кандидат през 2019 г.

Българската банка за развитие (ББР) отправи

покана към търговските банки

да участват в схемата. Нейният бюджет е 500 млн. лв., с които ББР ще осигури портфейлни гаранции до 1.6 млрд. лв. С тях ще се покрият до 80% от главниците по кредитите за фирми или 2 млрд. лв. покритие на кредити. Участието на търговските банки в риска е минимално – 20%. Те ще може да дадат отговор до 12 май, като се очаква те да дадат информация за размера на портфейлна гаранция, която да им бъде дадена от ББР, размер на съществуващите кредити, които ще бъдат включени в портфейлната гаранция, както и последно присъден кредитен рейтинг. Банките ще трябва да дадат и годишните си финансови отчети за последните 2 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.