Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Фирмите разполагат с време до 15 април, за да подадат декларация за определяне вида и размера на авансовите вноски за 2021 г., предупреди Националната агенция по приходите (НАП). От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски.

Отчитането става с подаване на декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Не всеки обаче дължи такава декларация на данъчните. Освободени от този документ са тези лица, които не са избрали да правят такива вноски съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО. Това са лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 г.) не превишават 300 000 лв., както и новоучредените през 2020 г. и през 2021 г. данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.

Все пак декларация се подава, ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски.

Декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис).

На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък за януари, февруари, март и април и на тримесечните авансови вноски за първо тримесечие за корпоративния данък по ЗКПО за 2021 г..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.