Фирми с оборот до 50 млн. лева ще получат безплатни субсидии

Фирми с оборот до 50 млн. лева ще получат безплатни субсидии

От 30 000 до 100 000 лева безвъзмездна финансова помощ ще може да получат пострадалите средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. Процедурата за подбор на проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е публикувана за обществено обсъждане.

С парите ще се осигури оперативен капитал за фирмите. Очакваните резултати от подкрепата по процедурата се изразяват в постигане на положителен ефект по отношение на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 156 млн. лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на проект е 30 000 лева, а максималният размер е 100 000 лева.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Не се допускат предприятия в несъстоятелност, ликвидация, виновни за неизпълнение на обществени поръчки, получили неправомерно еврофинансиране, с данъчни задължение и други.

Кандидатите трябва да са реализирали нетни приходи от продажби за 2019 г. в размер на минимум 3 млн. лв., но не повече от 50 млн. лв. и са регистрирали спад от поне 20% в оборота си в месеца след 1 февруари и до месеца, предшестващ кандидатстването за помощ.

Плащането по проектите на одобрените фирми може да се извърши в два варианта. Първият е авансово отпускане на 40% от сумите и крайно плащане след верификация на разходите. Вторият вариант е плащане на сумата изцяло в края на проекта, когато са одобрени фактурите. Обсъждането на процедурата ще продължи до 29 май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.