Фирми пращат принудително служители на 4-часови договори

Според сигнали в КЗД по време на пандемията:

Фирми пращат принудително служители на 4-часови договори

Медсестра се жалва, че я задължават да се тества

Работници са подали сигнали до Комисията за защита от дискриминация заради погазване на закона и трудовите им права по време на пандемията. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Комисията за защита от дискриминация.

През последната година и половина на COVID кризата в КЗД не липсват сигнали от работници, които пускали жалби с твърдения за дискриминация на работното място при прекратяване дейността на фирма или учреждение в условията на извънредно положение. Други от сигналите са за натиск да се ползва платен или неплатен отпуск в условията на извънредно положение. Има и оплаквания за отказ служител да бъде пуснат да работи дистанционно, както и намаляване на трудовите възнаграждения с оправдание COVID кризата и спадналия обем на работа. Експертите в комисията работили по сигнал на медицинска сестра, според която е извършен тормоз на работното й място, защото е отказала да си направи PCR тест, след като се е завърнала на работа от отпуска. В жалбата се заявява, че тя не е знаела, че тестът е задължителен за всеки, който се е завърнал от отпуска, но по принцип жалбоподателката не е била съгласна да си направи този тест, казват експертите от КЗД. В друг случай пък мъж, работел като горски стражар в държавно горско стопанство, се оплакал, че бил задължен да ползва отпуската си, а на негово място бил взет друг човек. Според горския директорката смятала, че било опасно той да върши работата в поверения му район поради създалата се обстановка с COVID-19, но същевременно той и всички колеги били принуждавани да ходят да вършат несвойствени дейности в разсадник, което не влизало в длъжностната им характеристика.

Не липсват оплаквания и от хора с увреждания. Жена се оплакала, че устно й било съобщено от секретаря на читалището, в което работи, че от следващия ден преминава на 4-часов работен ден. Служителката твърди още, че от странични хора научила, че читалищното настоятелство взело решение и имало протокол, че като инвалид жалбоподателката не се справяла с работата и понеже се придвижва трудно и бавно, трябвало да се премести на 4-часов работен ден. По време на пандемията, а и към момента се прилага работа от разстояния, но такава е била отказана на жена с онкозаболяване, твърди самата тя в жалбата си до КЗД. Служителката е подала заявление за работа от разстояние, към което приложила епикриза за онкологично заболяване, което попада в обхвата на Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда. След като заявлението, подписано от жалбоподателката с електронен подпис, е получено в агенцията, в която работи, то не било уважено веднага, така, както се постъпва с останалите служители. Напротив - била подложена на ултимативни мейли и телефонни обаждания, които поставяли под съмнение представената епикриза.

Висок процент от оплакванията, свързани с упражняването на правото на труд, традиционно касаят прилагането на принципа „равен труд – равно заплащане“, обясняват още експертите. Нерядко подадените жалби и сигнали съдържат твърдения за тормоз и сексуален тормоз на работното място. Тези констатации указват необходимостта от влагане на допълнителни ресурси с цел повишаване на интензитета на дейностите на Комисията за защита от дискриминация по превенция на дискриминацията на работното място. Практиката на комисията сочи, че някои работодатели поставят ограничения за кандидатстване на работа, свързани предимно с признаците „увреждане”, „възраст”, „пол” или „етническа принадлежност”, казват още експертите и съветват хората да търсят правата си.

Жени се оплакват от натиск на шефа заради бременност

Често оплаквания по признак пол има от бъдещи майки или от млади жени, върнали се от отпуск по майчинство срещу работодатели. Отношението на работодателите към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно. Не трябва да се пренебрегва и стресът, на който биват подлагани бъдещите майки. Върналите се на работа млади майки често са обект на тенденциозна неравнопоставеност в отношението спрямо тях от ръководните кадри.

В процеса на изследването „Дискриминационни прояви и защита на жените в сферата на труда“, направено от КЗД, се констатира, че ситуацията на пазара на труда изисква високо качество на женския труд, съвременно образование и квалификация. Този факт поражда условия за дискриминационен натиск върху жените с ниска образователна и квалификационна степен, които са принудени или по взаимно съгласие с работодателите да приемат тежки и непривлекателни условия на труд с минимално заплащане.

Дискриминирани са и хората в предпенсионна или пенсионна възраст Работодателите при необходимост от съкращаване започват да правят това с хората, добили право на ранно пенсиониране, като дори няма предварителен разговор в тази посока, казват още експертите от комисията. Няма подбор, няма образователен ценз, няма съобразяване с професионалните качества на старите кадри, те са удобната мишена. Срещат се в оплакванията и твърдения за некоректен, подигравателен или язвителен тон от колеги срещу по-възрастните наети лица, сочат данните на комисията.

В села уволнявали заради гласуване на местни избори

В Комисията за защита от дискриминация има постъпили оплаквания от хора, работещи в малки населени места срещу кметове, заради съкращения в общинската администрация по политически причини. Като „основание“ за тези уволнения била свободата на хората, гласували на местните избори, казват експертите. Има твърдения и за съкращения, защото служителят не работел за нужната партия, не бил удобен и затова бил освободен, казват още от КЗД. Друго оплакване пък разказва, че човек останал без трудов договор, защото не членува в нито една политическа партия. Не липсват и оплаквания за неравно третиране по признак синдикална принадлежност, казват още експертите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.