Фирмата-замърсител на Марица усвоила над 4 млн.лв. по европроекти

Фирмата-замърсител на Марица усвоила над 4 млн.лв. по европроекти

Пазарджишката фирма “Екоинвест“, която причини замърсяването с пластмасови мленки на река Марица и екокатастрофата с мъртвата риба, има одобрени проекти за над 4 млн.лв. европейско финансиране. Това припомниха паметливи за историята на дружеството, което е давано за пример за добри практики.

Първият голям проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност" е от 2016 година. Общата стойност на инвестициите е 1 650 000 лева, като от тях безвъзмездната помощ за фирмата е 990 000 лева. Целта на проекта е повишаване на капацитета за производство на полимери и засилване на експортния потенциал на предприятието чрез инвестиции в ново производствено оборудване.

Според бизнес плана с европейските средства фирмата внедрява съвременни технологии за увеличаване на автоматизацията. С тях се цели да се намали количеството на влаганите в производството ресурси, с което да се ограничи до минимум вредното въздействие върху околната среда. „Екоинвест“ е спечелила проект и за въвеждане на оптимално енергопотребление, като проектът е бил одобрен през 2017 г. и е бил на стойност 2 498 950 лева. 

В същото време обаче фирмата попада в бюлетините на местната Регионална инспекция за околна среда и води-заради замърсяване на реките Пишманка и Марица. Само за миналата година името на дружеството присъства в в 2 отчета на РИОСВ-Пазарджик.

Установените нарушения и санкции са за заустване на отпадъчни води със съдържание над максимално допустимите концентрации по същите показатели, които бяха отчетени в резултатите от взетите проби на 25 януари в Марица- химична потребност от кислород и неразтворени вещества. Наказание по същия повод е наложено на предприятието и през лятото на 2018 година.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.