Фирма с предписания заради  замърсяване брега на Дунав

Фирма с предписания заради замърсяване брега на Дунав

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе даде шест предписания след извънредна проверка за замърсяване на брега на река Дунав. Това съобщиха от екоинспекцията.

Предписанията са за оператора „Оберьостерайхише Биодизел България“ ЕООД, извършващ дейност на територията на Дунавската индустриална зона „Тегра“. Проверката е направена след получен сигнал от жител на град Мартен за замърсяване на дунавския бряг с отпадъчни мазнини при км 483.

Според експертите вероятните причини за изтичането на мазните субстанции са две – натрупани стари отлагания в колектора за заустване, които при рязко колебание в нивото на реката са попаднали в нея, или разлив на растителни субстанции от пречиствателните съоръжения на площадката при извършени товаро-разтоварни дейности.

На оператора са дадени предписания за почистване на бреговата ивица, обследване на колектора, предприемане на технически мерки за недопускане на маслени субстанции в него и други. Екоинспекцията ще извърши последващ контрол за спазването на предписанията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.