Фирма на Прокопиев с ВИП договор за продажбата на EVN

Фирма на Прокопиев с ВИП договор за продажбата на EVN

Двама свидетели заковаха Дянков, че е натискал как да стане сделката

Фирмата на олигарха Иво Прокопиев „Булброкърс“ е имала ВИП договор за продажбата на миноритарния дял на EVN и е била в конфликт на интереси като инвестиционен посредник и оценител по сделката. Това става ясно от показанията на един от свидетелите по делото срещу Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и трима от „Булброкърс“ - управителя на фирмата Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Става въпрос за сделката в края на 2011 г., при която на Българската фондова борса бе продаден остатъчният пакет акции – 33%, от „EVN България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн.лв.

В сряда спецсъдът разпита заместник-изпълнителните директори на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по времето на сделката Митко Симеонов и Стефка Граматикова.

И двамата бяха обзети от почти пълна амнезия

и на болшинството от въпросите на прокуратурата отговаряха, че не си спомнят. Любопитното е, че при всяка тяхна реплика как не помнят Симеон Дянков възторжено мърмореше под носа си: „А така!“, „Само така!“.

За да е ясна картината, прокурорите по делото поискаха от съда да бъдат прочетени показанията на Симеонов и Граматикова в досъдебното производство. Където, оказа се, са разказали конкретни неща за приватизацията на остатъчните дялове в трите ЕРП-та, и в частност на EVN, за което се води делото. При разпит на 10 юли 2015 г. Граматикова обяснява, че е отговаряла за общата администрация в агенцията. Не е участвала в създадената междуведомствена комисия за продажбата на миноритарните дялове на ЕРП-та, но е чула телефоннни разговори в кабинета на тогавашния шеф на агенцията Емил Караниколов с Дянков. „Секретарката на Караниколов казваше, че го търси министър Дянков. Не чух какво казва министърът по телефона, но Караниколов отговаряше: „Да, господин министър, разбрах. Ще бъде направено“.

Останах с впечатление, че Дянков упражнява натиск върху Караниколов“,

разказва Граматикова. Самият Караниколов вече даде показания по делото във вторник, като призна за натиск от страна на Дянков върху институцията.

От показанията й стана ясно също, че малко след това Граматикова разбрала, че „Булброкърс“ е успял да получи договор с агенцията, според който едновременно е консултант и представител на държавата и оценител на акциите на EVN, вместо това да бъде направено от независим външен оценител. „Това е допуснато само по отношение на „Булброкърс“, при инвестиционните посредници за продажбата на дяловете на ЧЕЗ и ЕОН - не.

Това е конфликт на интереси“,

казва още в показанията си Граматикова. Тя допълва, че парите от приватизацията отивали в Държавната консолидационна компания вместо в Сребърния фонд. Пред съда Граматикова потвърди думите си по време на разпита през 2015 г.

Съдът прочете и показанията на Митко Симеонов на 22 юли 2015 г. Неговият ресор като зам.-шеф на агенцията е бил специализираната администрация, която включвала дирекциите „Следприватизационен контрол“, „Правна“, „Сделки“ и „Финансова“. „Не помня кой е взел решение за приватизацията на миноритарния дял на EVN. Публична тайна беше парите от приватизация да влизат в Държавната консолидационна компания, а не в Сребърния фонд. Хазната имаше нужда от парите от раздържавяването на енергийните дружества. На 22 юни 2011 г. бе избран „Булброкърс“ като посредник за продажба на дяловете на EVN. Два пъти съм виждал съветникът на министър Дянков Доротея Пандова. Единият път беше в Министерството на финансите, където ръководеше разширена среща за продажбата на EVN – присъствах аз, тогава замествах изпълнителния директор на агенцията, имаше представители на борсата, на посредника, на EVN. Тя каза един-два пъти, че се очаква Дянков, но той не дойде. По мое впечатление Пандова контролираше процеса на продажба. Беше припряна, в доминираща позиция, държеше се настойнически. Имам чувството, че Пандова изпълняваше волята на финансовия министър. На срещата се обсъждаше кога да е продажбата, надделя мнението да е преди Нова година“, казва в показанията си Симеонов. Пред съда той потвърди думите си. По отношение на въпросната среща Симеонов каза пред съда: „Сега се сещам, че беше странно поведението на госпожата. Беше нещо изнервена, малко рязка, не търпеше чуждо мнение. Тя влезе в конфликт с представителите на борсата. Разногласията на срещата бяха кога да се продадат миноритарните дялове на EVN“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.