Фирма, изсмукала 5 млн. лева за Рила, посяга и към птиците
2

Фирма, изсмукала 5 млн. лева за Рила, посяга и към птиците

Поръчка дава 17 млн. лева, за да се проверят местообитанията им

Фирма, в която са потънали над 5 млн. лева за изработването на така и неприет актуализиран план за управление на Рила, напира към нова поръчка. Този път за 17 млн. лева.

Става въпрос за конкурс, обявен от изпълнителна агенция „Околна среда“ и финансиран по еврофондовете, за пълен анализ и проучване на видовете и типове птици и местообитания в страната. Предвидената парична сума по него е 14,1 млн. лева без ДДС или 16,9 млн. лева с данъка добавена стойност. Самата процедура пък е изключително важна, защото от нея зависи дали птиците у нас и местообитанията на животни като цяло отново ще станат заложник на политически спорове и рекет, в какъвто реално ги превръщат псевдоеколозите всеки път когато започне дискусия по „неодобрен“ от тях проект или най-сетне данните ще са обективни и реални.

Дейностите са разделени в три направления, като заявилите дотук желание три сдружения и една фирма, гръцка собственост, да се състезават по тях обаче

до един са били с неизрядни документи,

става ясно от протокол от заседание на комисията, натоварена с реализирането на процедурата, с който Агенция „Монитор“ разполага. Именно затова от комисията пратили писма до всички участници с изискване да предоставят липсващата документация.

Трима от кандидатите за изпълнители са сдружения, като в едно от тях съакционер е Федералната агенция по околна среда на Австрия. Тя обаче има миноритарен дял в консорциума, мажоритарен собственик в който е бизнесдама на име Вержиния Димитрова през фирмата „Дикон груп“. Спорният момент е, че същата фирма и същата бизнесдама са мажоритарен собственик и на едно от другите сдружения, участващи в конкурса, но по друго направление и с друг акционер. Често срещан прийом при търговете, макар и със спорна цел. Това обаче бледнее на фона на историята на третото сдружение – ЕНВИМОН. Основен играч в него фирма „Протфолио проджект мениджмънт“, позната в екосектора само с един друг проект, но със спорна ефективност – изработването на актуализиран план за управление на Рила. Проектът приключи с проект за план, който обаче така и не се превърна в ефективен, както става ясно и от страницата на МОСВ. Там, в графата за природни паркове, фигурира само предният, който е от далечната 2001 г. Това, че документът, изработен от „Портфолио“ не е бил приет, не означава, че парите, заделени за него, не са били изплатени. Бърза справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че авторите на така и несбъднатия актуализиран план са прибрали 5,1 млн. лева с ДДС през 2015 г.

Въпросната поръчка бе изпълнявана от консорциум „Рила консултанти“, в който „Портфолио“ разчиташе най-вече на силите на Института по биоразнообразие към БАН. Част от консорциума бяха и две фирми на един и същи човек –

бившият комунистически кадър и бивш червен кмет на Благоевград при соца

Захари Донев. Сътрудничеството с БАН и Донев обаче явно не се е харесало на „Портфолио“, защото този път се явява в компания с други три дружества, едното от които също българско, а другите две – гръцки. За самото проучване пък няма да разчита на български учени – според слуховете в средите на еколозите заради неразчистени финансови взаимоотношения, а на сръбски. Доколко изобщо сръбски учени могат да имат каквито и да било данни за българските птици и местообитания обаче е риторичен въпрос с твърде ясен отговор.

Глобите в парка – за боклуци, джипове и... хоро

Яница Марова

На пръстите на ръцете се броят глобите, налагани за нарушения в Рила. За осемте месеца на годината са съставени само 3 акта за изхвърляне на боклуци на територията на Рилските езера и 8 за навлизане на джипове. На този фон е направо впечатляваща бързината, с която от парка обявиха, че ще наложат глоби за опита за рекорд на „Гинес“ с най-дългото хоро у нас. Снимките, показващи как участниците в хорото навлизат в едно от езерата явно се оказа по-въздействащи за ръководството на националния парк, отговарящ за чистотата в района от тези на боклуци, нахвърляни в района, защото чиновниците веднага реагираха и обявиха, че се наложат санкции. Бързина, която не се наблюдаваше, когато Агенция Монитор публикува снимки на боклуците, превзели Рила. Общо 58 пък са нарушенията, установени през изминалата 2017 г. Най-много са били именно за преминаване на коли около Рилските езера. Установени били и нерегламентирана паша без пастир, бракониерство, незаконен риболов, както и извършване на ремонтни дейности без разрешение. На каква стойност са наложените глоби засега не се знае.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.