Финландски учени произведоха протеин "от въздуха" и смятат, че храната може да съперничи на соята, съобщи Би Би Си.

Протеинът се създава от почвена бактерия, захранвана с водород, получен от електролиза на вода.

Ако електричеството идва от слънчев или вятърен генератор, храната може да се отглежда при нулеви емисии парникови газове, смятат изследователите.

В основата на проекта за създаване на протеин "от въздуха" е Паси Виника, преподавател в университета на Лапенранта. Той е изпълнителен директор на компания, създала пилотно предприятие за производство на протеин въз основа на технология, разработвана за космическата индустрия през 60-те години на миналия век.

Пилотното предприятие "Слънчеви храни" в покрайнините на Хелзинки вече е привлякло 5,5 милиона евро инвестиции и според учените, в зависимост от цената на електроенергията, разходите по производството на хранителен протеин "от въздуха" ще се доближат до тези за производството на соя до 2025 г.

Протеините, получавани при ферментация, ще бъдат около 10 пъти по-евтини от животинските протеини до 2035 г., прогнозира мозъчният тръст "Ретинк Екс".

Произвежданото в предприятието брашно "Солеин" няма вкус и може да бъде неутрална добавка към всички видове храни. Според създателите му то може да се използва и за среда за отглеждане на култивирано месо и риба, както и за изхранване на добитък вместо соя, отглеждана върху терени в амазонските гори.

Интересът на инвеститорите към нови храни нараства, казва проф. Леон Тери от университета на Кранфийлд.

По темата: хай тек
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Показват възрожденски хумористични вестници онлайн

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" (НБКМ) показва възрожденски хумористични вестници във виртуална изложба. Хуморът и сатирата намират място като изразни средства в родния печат две десетилетия след появата на първите български периодични издания - списание "Любословие" (1844) и вестник "Български орел" (1846).

Солунски лекар създаде многократна хирургическа маска по нанотехнология

Картините, на които става свидетел в болницата в Солун, където работи, от момента, в който в живота ни нахлу новият коронавирус, безпокоят дълбоко хирурга Петрос Бангеас, пише в репортаж АНА-МПА за лекаря, създал хирургическа маска с използването на нанотехнология.

Сондата блокирала при взимане на проби, след команда се треснала с уреда и проработила безпроблемно

Марсоход се ремонтира сам чрез удар с лопата

Сондата блокирала при взимане на проби, след команда се треснала с уреда и проработила безпроблемно

Инженерите на НАСА за пореден път доказаха, че са в състояние да решат най-нетривиалните задачи в най-трудните условия.