0

Н еочакваните промени на времето през зимата напоследък са обичайни из цяла Европа. Крайностите стават все по-типични, като се започне от мека зима до резки снеговалежи и снежен дъжд. Условията на пътя могат да станат коварни за една нощ когато водата и кишата замръзнат, правейки магистралите хлъзгави и опасни. Тъй като времето може да бъде непредвидимо, шофьорите трябва внимателно да изберат зимни гуми, които да съответстват на променливите условия от октомври до април.

Неочакваните промени на времето през зимата напоследък са обичайни из цяла Европа. Крайностите стават все по-типични, като се започне от мека зима до резки снеговалежи и снежен дъжд. Условията на пътя могат да станат коварни за една нощ когато водата и кишата замръзнат, правейки магистралите хлъзгави и опасни. Тъй като времето може да бъде непредвидимо, шофьорите трябва внимателно да изберат зимни гуми, които да съответстват на променливите условия от октомври до април.

Според проучване сред потребителите на финландската компания за автомобилни гуми Nokian Tyres, почти 60% от шофьорите в Европа смятат специализираните зимни гуми за най-важния елемент на автомобила, който допринася за безопасното придвижване през зимните месеци. Почти 70% от анкетираните в проучването на най-северния производител на гуми в света са на мнение, че сцеплението на гумата и управлението в зимни условия са най-важните характеристики, докато сигурността в екстремни ситуации, като на заснежени пътища и киша, се нареждат на трето място.

За шофьорите на бързи коли, сцеплението на суха настилка, прецизното управление при висока скорост и комфортът при шофиране са от особено значение. Именно за тях изобретателят на зимната гума Nokian Tyres представи нов модел, разработен да осигурява спокойно пътуване по зимните пътища и предназначен за шофьорите в Централна и Източна Европа. Новата първокласна спортна гума Nokian Snowproof P е модерна комбинация, която предоставя ефективна работа и надеждно сцепление през зимата, точно каквото е необходимо при бързи смени на платното или шофиране върху заснежени пътища и киша.

Nokian Snowproof P покрива всички вариации на зимни условия, осигурявайки надеждно представяне на мокри, кишави и заснежени пътища. Една от големите трудности за справяне пътя е кишата, особено когато се появи между платната на натоварена магистрала. Новият протектор е проектиран да предотвратява опасния аквапланинг върху киша, като освен това е екипиран с плътен нарез и свързани канали, които ефективно премахват водата и кишата между гумата и пътя. Полираните канали също ускоряват премахването на водата, предоставяйки допълнителна безопасност и подпомагайки водачите при шофиране на дъжд, като същевременно придават на гумата красив и стилен вид.

Най-голямата промяна в сравнение с предишния модел Nokian WR A4 може да бъде открита в шарката на протектора. Преминаването от асиметрична към насочена и симетрична шарка на протектора осигурява предвидимо и контролирано поведение във всякакви условия и подобрява цялостната безопасност на гумата. Новата шарка на протектора с приспособени странични и надлъжни канали, позволява на гумата да увеличи максимално контактната зона между нея и пътя, подобрявайки сцеплението и така нужната прецизност при завиване. Оптимизираната зона на контакт осигурява равномерно износване, докато новата матрица за поддържане на блока на протектора осигурява логично и предсказуемо управление. Гумата предоставя стабилно усещане на пътя и бързо завиване, както при висока скорост, така и при тежки зимни условия.

При разработването на гумата Nokian Snowproof P е използвана новата концепция Alpine Performance, която осигурява оптимална комбинация от надеждно сцепление през зимата, като предлага предвидимо и балансирано усещане при шофиране. Концепцията се състои от оптимизирана шарка на протектора комбинирана със специално разработен плътен нарез и нова каучукова смес Alpine Performance. Новата концепция гарантира на водачите първокласна безопасност за ежедневно шофиране с усъвършенствано сцепление, по-къси спирачни разстояния и безопасност в завоите.

За допълнително подобрение на свойствата на мокро на гумата, новата каучукова смес Alpine Performance е проектирана да издържа на широк температурен диапазон. Въпреки че Nokian Snowproof P е в стихията си в студени зимни дни, моделът се представя отлично и в по-меко време. Новата каучукова смес увеличава сцеплението на мокра повърхност без да отнема от другите зимни свойства на гумата. Благодарение на протектора и на най-модерната каучукова смес, спортната гума Nokian Snowproof P има ниско съпротивление при търкаляне, както и отлични характеристики за износване при разнообразни условия.

Представянето на новата високопроизводителна гума е естествено продължение на разширяването на серията зимни гуми на Nokian Tyres за пазарите на Централна и Източна Европа. Новата гума Nokian Snowproof P се предлага в скоростните индекси H (210 км/ч), V (240 км/ч) и W (270 км/ч), а пълният набор размери е от 17 до 21 инча. Новият модел гуми Nokian Snowproof P ще бъдат достъпни за потребителите през есента на 2020 г. Гамата от зимни модели на Nokian Tyres за леки автомобили, кросоувъри и SUV включва и Nokian Snowproof, Nokian WR D4 и Nokian WR SUV 4. Обширната гама за автомобили обхваща почти 200 размера.