Фините прахови частици увреждат всички органи и системи. Най-тежко те се отразяват на сърцето и кръвоносните съдове, на белите дробове и мозъка, съобщиха пулмолози.

От усложнения или заболявания в България всяка година умират над 15 000 души. Лекари са изчислили, че един човек, ако живее до 70-годишна възраст, поглъща и изхвърля през живота си близо 5 кг прахови частици. Организмът е приспособен така, че успява да се освободи от някои от тях чрез урината и фекалиите, докато други се абсорбират в кръвта и дават своето отражение.

Пътят до белия дроб е устроен така, че в него трудно да попадат вредни механични дразнители. Ако обаче въпросните прахови частици са много малки, под 2,5 микрона, те успяват да преодолеят носните прегради и да достигнат белите дробове. Когато се натрупа голямо количество от тях, човек развива фиброза.

Тя представлява удебелена тъкан, която не изпълнява никакви функции, но затруднява дишането. Възможно е обаче те са предизвикат и емфизем. При него прегладите на алвеолите започват да се рушат, образуват се големи дупки, подобно на швейцарско сирене. При замърсяване на въздуха с фини прахови частици, първи започват да страдат пациентите с дихателни проблеми като например астматиците и хората с хронична обструктивна белодробна болест. Силно уязвими са още активните, но и пасивните пушачи, както и малките. „Децата имат къси дихателните пътища и в белите им дробове много по-лесно прониква студеният въздух заедно с токсичните газове. Затова съветваме майките, в случаи на замърсяване, да не ги извеждат навън или да ограничат до минимум излизането от вкъщи“, посъветва пулмологът д-р София Ангелова. Науката доказва, че при пушачите ресничките от ресническия епител са парализирани и не успяват да изчистват своевременно токсините, които са полепнали по дихателните пътища. Така, отровните газове проникват много по-лесно, а с тях още вирусите и бактериите. По тази причина пушачите много по-често боледуват от грип и остри вирусни инфекции. Невролози пък поясниха, че замърсеният въздух свива кръвоносните съдове, което от своя страна намалява оросяването на мозъка.

Когато човек живее продължително време в силно замърсена среда с прахови частици, е напълно възможно да развие деменция.

Д-р Ангелова съветва при завишени показатели на фините прахови частици хората да ползват плетени шалове, като покрият с тях устата и носа си. В този случай санитарните маски, каквито ползваме по време на грипна епидемия, не предпазват добре. Те бързо се овлажняват и така частиците полепват по тях. Освен това, те не прилепват плътно до лицето.

Немско изследване показа, че замърсяването на въздуха със сажди и фини прахови частици, ускорява физическото стареене на кожата. В дни със завишени нива на запрашаване оплакванията са от болки в гръдния кош, сърцебиене, затруднено дишане и отпадналост. Възможно е подуване на клепачите и зачервяване на очите.

Рискът за здравето, провокиран от праховите аерозоли, варира в продължение на целия човешки живот – той е по-висок през детството, относително по-нисък в млада възраст, отново се повишава с напредване на възрастта. Замърсяването на въздуха създава проблеми и на очите – възпаления и дразнене. Затова офталмолозите съветват при високи нива на замърсяване хората да излизат с очила, а когато се приберат вкъщи, да си накапват изкуствени сълзи. Чрез сълзенето ще се отделят някои от по-едрите частици. В случай, че окото и клепачът са зачервени и раздразнени, се препоръчва по половин чаша сок от моркови три пъти дневно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Делян Пеевски дари защитни облекла на лекарите в болницата в Пазарджик

Народният представител от ДПС Делян Пеевски дари 100 броя водонепроницаеми мембранни гащеризона с качулка за многократна употреба, изработени от двуслоен и трислоен материал с биокомпонентна мембрана, както и 500 предпазни шлема на МБАЛ-Пазарджик. Това съобщиха от областната държавна болница в града.