Финикийска носталгия в електронната ера

Финикийска носталгия в електронната ера

Стара човешка традиция е да се събират бели пари за черни дни. Едни ги кътат в буркани, втори в банка, трети на други потайни места близо до възглавницата си. В стремежа си да трупаме финикийски знаци за добро или за лошо почти винаги забравяме някои елементарни неща и най-важното от тях е, че инфлацията непрекъснато яде спестеното, колкото и ниска да е тя.

За да запазим стойността на успешно събраните суми по законен или друг начин пари, трябва да ги инвестираме в пари. Може да ни звучи чудно, но е възможно. Подобна инвестиция може да е в стабилна валута като например в щатски долари или швейцарски франкове. Още по-добре е, когато имаме повече излишни пари, да ги влагаме в злато или в стари монети и редки банкноти, казано накратко - да станем нумизмати. За разлика от имотите, също любим обект на инвестиция у нас, чуждата валута и редките монети са по-ликвидни и при спешна необходимост можем бързо да ги осребрим. В електронната ера не са рядкост дори и у нас мераклиите да инвестират в криптовалути. Влагането на излишните ни пари в акции или други финансови инструменти в България засега няма много привърженици.

Като стана дума за електроника, може да се досетим, че бъдещето е на безналичните плащания. Може би след години в портфейла вече няма да носим никакви банкноти и монети, а само банкови карти. Дали пък ще имаме изобщо портфейли в джобовете си, а няма да сме с имплантирани чипове под кожата, като във фантастичните филми?

Засега обаче немалко от нас предпочитат да имат дебел портфейл, пълен с едри банкноти, и да плащат само на ръка. Дали го правят от ревностно придържане към традициите, или от леност да влязат в крак с времето - всеки сам си знае. Никой не може да каже от какво се страхуват, както и никой не може да каже защо някои дори не припарват до банкомат и си теглят заплатата само от банката.

Не бива да забравяме и още една немаловажна подробност. Поддържането на огромното парично обращение от банкноти и монети изисква и не малко разходи. Ежегодно унищожаваме десетки милиони похабени банкноти и монети, на тяхно място печатим и сечем нови. Остава да направим точно сметката колко от тези разходи ще ни бъдат спестени от въвеждането на пълната електронизация на плащанията. Да не забравяме, че безналичният оборот е и един от пътищата да намалим до минимум възможностите за тъпчене на бурканите, чекмеджетата и дюшеците с недекларирани пари или пари от сив оборот. Тогава ще останат и повече средства за пенсии и за повече инвестиции в здравеопазването, и в социалната сфера.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.