Очаква се превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП)  към септември 2019 г. да бъде в размер от над 1, 26 млрд. лв.  или 1.1% от прогнозирания БВП, показват предварителни данни на министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП към септември 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 32 808.7 млн. лв., което е 74.8 % от годишния разчет. Спрямо периода януари-септември 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3 645.1 млн. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на Европейски съюз (ЕС). Ръстът при данъчните приходи е в размер на 2 125.1 млн. лв., неданъчните приходи нарастват с 1 111 млн. лв., а приходите от помощи и дарения са с 409.1 млн. лв. нагоре.

Разходите, включващи вноската на България към бюджета на ЕС, се очаква да бъдат 31 542.1 млн. лв. Година по-рано те са били 26 500.9 млн. лв. Според финансовото министерство причина за нарастване на харчовете е високият размер капиталови разходи, което включва разходите за придобиването на нов боен самолет за българските ВВС, разходите за персонал и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.09.2019 г. от централния бюджет, възлиза на 99.5 млн. лв

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

В бюджета за догодина са заделени 350 млн. лв. за ваучерите за храна. Предложението е на председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. То бе подкрепено с 159 гласа “ЗА”, 21 се обявиха против, а 11 се въздържаха по време на обсъждането в зала на „Бюджет 2020“ днес.

След години „Бонус-малус“ ще включва щети и липса на застраховка (ОБНОВЕНА)

Обхватът на модела „бонус-малус“, който ще определя цената на полицата „Гражданска отговорност“, постепенно ще се увелича. Никъде по света системата не работи в толкова ограничен вариант и предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) ще помогне за подобряване на пътната безопасност, но няма да вдигне цените на полиците, твърдят застрахователите.

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите /НАП/.