Финансовите стимули ще наложат медиацията

Финансовите стимули ще наложат медиацията

Двама съдии се напили заедно, полицията ги арестувала. За наказание всеки от тях трябвало да осъди другия. Първият осъдил приятеля си на дребна глоба. Вторият осъдил колегата си на шест месеца затвор. - Но защо? - попитал клетникът. - Аз бях толкова снизходителен към теб! - Зная, но много зачестиха случаите с пияни съдии. Ето, за днес си вторият.

Това е не просто анекдот за правосъдие, а пример за аршина – нали знаете, че съдията решава според закона и вътрешното си убеждение. Това второто е малко „тъмна Индия”.

В опит да се намали натовареността на съдилищата, някои от които са затрупани от дела, което е причина за продължителността на процесите, съдийската колегия на ВСС одобри проект за задължителна медиация за определени дела. Сега на ход е Министерството на правосъдието, което трябва да организира работна група за изготвяне на нужните законодателни промени в ГПК, Закона за медиацията и ЗСВ. И тогава гражданските, търговските и административните дела ще могат да се решават чрез извънсъдебни споразумения.

Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. След това съдия одобрява постигнатото споразумение и то влиза в сила. Опитите за медиация към съдилищата в София и Варна са дали резултат, отчетоха пред кадровиците на Темида. Най-вече при родителски спорове и облигационни искове.

Преди години, когато медиацията в София започваше, написах нещо като репортаж как се случва. Голямото ми смущение при срещата с медиаторите беше, че те са хора без юридическо образование, с най-разнообразни професии – инженер, психолог. Изискват се здрави нерви, спокойствие и дипломатичност, за да успееш да накараш две спорещи страни да се разберат по проблем, заради който искат да се съдят. На практика видя ми се много трудно, а и несигурно. Тогава медиаторите не получаваха пари за тази работа, пробваха занаята на доброволни начала. Ако медиацията стане задължителна, си мисля, че трябва да се заплаща. И задължително да се изработят изисквания към кандидатите, не само да са здрави психически, но и да имат определен образователен ценз. Иначе как могат да изработят споразумение по търговски спор например? Или при административно дело.

Медиацията ще бъде ефективна при разводи по вина, при определяне на режима на отношенията между родители и деца, при спорове между наследници, при спорове за имоти, при трудови спорове, при договорни спорове, при потребителски спорове, застрахователни, строителни, при непозволено увреждане, при спорове за интелектуална собственост и др. И медиаторите ще станат едни важни предсъдии, от чиито умения за посредничество ще зависят много неща. Е, и там ще има вътрешно убеждение, да не мислите нещо друго.

Сега ще кажа най-важната според мен част от проекта – дa имa пooщpeния зa yчacтиeтo в зaдължитeлнaтa мeдиaция, ĸaтo пpи пocтигнaти cпopaзyмeния пoлoвинaтa тaĸca дa ce вpъщa, ĸaĸтo e ceгa пpи cпoгoдбитe. Caнĸциитe зa cтpaнaтa, ĸoятo нe иcĸa дa yчacтвa в зaдължитeлнaтa мeдиaция, пъĸ e дa пoeмa вcичĸи paзнocĸи пo cъдeбнoтo пpoизвoдcтвo. A aĸo и двeтe cтpaни нe жeлaят – дa пoдeлят paзнocĸитe.

Ето така ще станат нещата – с финансовия стимул да се плаща 50% по-малко.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.