Финансовият министър: Работна група ще съживи работата по измененията в Закона за местното самоуправление

Финансовият министър: Работна група ще съживи работата по измененията в Закона за местното самоуправление

В началото на следващата седмица ще инициирам среща с председателите на бюджетната и регионалната комисия към НС за възстановяване на работата по законопроекта за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на среща с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България.

Ананиев пое ангажимент да обсъди с председателите на двете комисии – Менда Стоянова и Искрен Веселинов – създаването на работна група, която да съживи работата по законопроекта, да обсъди и да направи предложения, които да се разгледат и гласуват от народните представители. Представителите на кметовете и кметските наместници изразиха готовност да участват в такава работна група, към състава на която следва да бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините у нас.

Председателят на сдружението на кметовете на малки населени места Румен Стоянов защити отново пред финансовия министър и неговия екип исканията за законодателно гарантиране на бюджетни средства за малките населени места и за предвиждане на административна отговорност за кмета на голямата община, ако не предоставя паричен ресурс на малките кметства.

Припомняме, че законопроектът предвижда въвеждането на задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира и задължението на кмета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по одобрения за кметството бюджет. Създава се възможност кметовете или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и провеждане на преговори и диалог при провеждането на обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.