Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг през 2020 г. (ОБНОВЕНА)

Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг през 2020 г. (ОБНОВЕНА)

България с най-евтиния 30-годишен заем в ЕС

Веднага, след като проведох емисията в сряда, ми се обади цялото ръководство на Европейската комисия (ЕК) и всички министри на финансите от ЕК, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев във връзка с новоизтегления външен заем в отговор на изказване от левицата.

Тази седмица България изтегли първият си външен заем от 2016 г. насам, на обща стойност близо 5 млрд. лв.

Кредитът ще се реализира с две емисии

- една 10-годишна с лихва 0.375% и друга 30-годишна с лихвен процент 1.375%. Двата траншна ще са по съответно 1.25 млрд. евро По време на парламентарния контрол в петък председателят на БСП Корнелия Нинова критикува новоизтегления външен дълг. Според нея твърденията на правителството, че цената на новата емисия облигации е ниска, са неадекватни. Тя постави под въпрос нуждата от теглене на нов заем. "Защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че много по-полезно за българската икономика е такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар”, каза Нинова.

Ананиев се защити и посочи, че Нинова трябва да се подготви по-добре с истинска, а не с лъжовна информация. Той поясни, че от началото на 2020 г. има 27 емисии, направени от държави-членки на Европейски съюз (ЕС), като повечето от тях са и В Еврозоната с по-лоша доходност спрямо нашата. "Нашата емисия е с най-ниска лихва - 0.375%, лихвите на другите страни се движат между 1 и 3.25%”, каза Ананиев. Румъния е с 3.25%, Унгария с 2.60%. От 4-те държави, изтеглили дълг за 30 години, ние сме първи с 1.375% лихва, докато другите се движат между 2.5 и 3-4% лихва. От тези 4 държави, три са членки на Еврозоната. "За това

за какво ще използваме дълга,

трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда да се извърши в началото на следващата година, икономическите и социалните мерки, взети от правителството, трябва да бъдат изпълнени. Поели сме този ангажимент и ще изведем икономиката на държавата от тази криза, както и трудното социално положение, в което са изпаднали българските граждани“, завърши ресорният министър. В отговор Румен Гечев коментира, че Ананиев заблуждава. “Защо ни трябва такъв дълг, след като промотират 9 млрд. лв. резерви?”, попита депутатът от БСП, повтаряйки думите на Нинова.

Финансовият министър коментира и сигналите за високи такси при теглене от банкомати по Черноморието. Удържаните суми са в размер на 10-15% от изтеглените пари. “Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от АТМ на дружеството “Юронет Сървисис” ЕООД и прилаганият обменен курс, когато сметката на картодържателя е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на ЕС, и преди всичко в такива, които са извън Еврозоната”, каза Ананиев. Той поясни, че проверки на централната банка показват, че изискването за предварително оповестяване на дължимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени от дружеството, съответно няма нарушения. Ананиев обаче уточни, че финансовото министерство и БНБ обсъждат възможността за допълнителни мерки на национално ниво с оглед точното прилагане на изискванията на Регламент (ЕС) 2019/518.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.