Финансовият министър: България става дигитален хъб, даваме по 3.8 млн. лева за суперкомпютър (ОБНОВЕНА)

Финансовият министър: България става дигитален хъб, даваме по 3.8 млн. лева за суперкомпютър (ОБНОВЕНА)

В средносрочен план се предвижда 3.8 млн. лв. да бъдат предоставяни всяка година за експлоатацията и дейността на суперкомпютъра, чиято сграда се изгражда в момента в София Тех Парк в столицата. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на проверка на сградата, съвместно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, икономическият министър Лъчезар Борисов, еврокомисарят Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и представители на ръководството на София Тех Парк.

“Изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за целия регион”, каза Ананиев, според когото така ще се увеличи изчислителната мощ не само на България, но и на нейните съюзници от цяла Европа. Затова и към момента правителството е предоставило 20 млн. лв. за доставката и експлотационните разходите за компютъра. Мнението на Ананиев бе подкрепено от икономическия министър Лъчезар Борисов. „България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, на кредитния рейтинг и своите финансови показатели, но и по линия на своята иновационна инфраструктура. Иновациите са много важни за нас“, каза Борисов. Той изтъкна, че само за деня икономическото министерство е превело близо 7 млн. лв. за иновации през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица.

По време на събитието стана ясно, че освен суперкомпютъра, ще бъдат изградени и допълнителни пътни връзки към него. Така ще бъде създадена нова улица „Северна“, успоредна на Цариградско шосе, с дължина около 900 м., която ще бъде с две ленти на посока, както и широк тротоар от 5 м и осветление. Ще има и нов участък и разширение на още една улица - „Йордан Венедиков“, която ще свързва коплекса с Цариградско шосе. За целта ще бъдат инвестирани 5 млн. лв. Фандъкова посочи, че ще бъде изградено и ново училище в региона, което да се възползва от инфраструктурата.

Припомняме, че първата копка на сградата бе направена преди няколко месеца, като тогава започнали и разговорите за по-добра достъпност до обекта. „Последната година даде ясен отговор на всички, че науката и технологиите са тези, които могат буквално да спасят човечеството. Суперкомпютърът ще предостави на българските учени възможността за иновации и възможността да работят заедно със своите колеги от Европа“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Малко след събитието, пред медии, икономическият министър коментира новата мярка в подкрепа на бизнеса, която заработи от днес. С нея търговски обекти могат да бъдат подкрепени с до 150 000 лв., предоставени посредством приходната агенция. Борисов обяви, че срокът за кандидатстване по мярката се удължава от 2 на 4 седмици, като посочи, че това е иновационна мярка. По програмата за микропредприятия се разглеждат над 3 300 проекта, като за тях са отделени около 50 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.