ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Готвят варианти добавките от 50 лева да останат

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Готвят варианти добавките от 50 лева да останат

НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите. Това обяви финансовият министър Асен Василев обяви пред бизнесa и синдикатите с уговорката, че не разбира от пенсии.

„Като министерство на финансите се борим да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец и всеки месец да търсим този разход отнякъде. Вече в приоритетите на НОИ, заедно с всички процеси, които са свързани с консултации и т.н., е да предложат варианти. Ние не сме предубедени към един или друг вариант“, каза министър Василев.


Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителният доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение.


„Нискодоходните, тези, които получават по-нисък размер на пенсиите, няма да получат 50 лева, а ще получат 10-15, или колкото се изчисли по формулата . По-високодоходните пенсии ще получат повече от 50 лева, което няма да бъде справедливо“.


В първата седмица на юли ще има по голяма яснота за актуализацията на тазгодишния бюджет, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. „В момента сме започнали процедура по актуализация на бюджета. Основните параметри на процедурата са да се запази текущото ниво на бюджет дефицит, като ще може да се реализират по-големи приходи и ще може да се вдигне разходната част, без да се увеличава дефицитът“, заяви служебният министър на финансите.

Той посочи, че още в първата седмица на следващия месец ще стане ясно дали ще има 1-1,5 млрд. лв. преизпълнение на приходната част "Нашата амбиция е до средата на юли месец да се фиксира макрорамката на актуализацията на бюджета, но трябва да има ясна представа от здравното министерство какво смятат, че е редно да се прави в различните нива на заболеваемост до края на годината", каза още Василев, който апелира за готовност за поне едно частично затваряне на икономиката.

"Това, което чуваме от Европа, от САЩ и това, което се чува по линия на здравното министерство, е, че има голяма вероятност от трета вълна и трябва да имаме готовност за есенно-зимния период", предупреди финансовият министър.

Ще бъдат включени и мерки за подпомагане на бизнеса при трета COVID вълна през есента. Те ще се задействат при съответна заболеваемост, при която ще се задействат цветни кодове.

Василев поясни: „В зависимост от нивото на заболеваемост – дали сме в зелена зона, жълта зона, оранжева зона и т.н., да излезе заповед на здравния министър, която точно и ясно да казва какво означава това за бизнес, за училища, за всичко останало. Т.е. мерките да не се вземат от днес за утре, а да има една предвидимост до края на годината. Ако влезем в оранжевата зона, това са мерките, които здравният министър казва със заповед, че трябва да бъдат предприети. Тези заповеди, мисля, че трябва да излязат в рамките на тази седмица“. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.