Финансови бонуси за училищата с диалог с родителите

Финансови бонуси за училищата с диалог с родителите

По-високи стипендии за учениците от защитените специалности

Училищата, които водят добър диалог с родителите, ще получават допълнителни финансови стимули. Това ще бъде възможно по нова национална програма на просветното министерство, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев по време на представянето на резултати от изследването на Асоциация Родители „Първоначално картографиране на социалната среда в училище и на взаимоотношенията между училище и родители“.

„Ще намерим средства, с които да направим национална програма за насърчаване на добрите училищни политики за взаимодействие с родителите. По този начин ще провокираме училищата.“, заяви Вълчев. По думите му над 2/3 от родителите са с нагласата да подкрепят учителите и това трябва да се използва като предпоставка за разговори на тема възпитание и дисциплина.

Пълният списък с националните програми на МОН за 2020-а ще бъде представен през февруари. За тях ще бъдат заделени с 40 млн. лв. повече спрямо тази година, каза Вълчев. Освен новите национални програми, ще има нови модули във вече стартиралите. „Ще надградим националната програма за модернизация на професионалното образование, като бъдат включени и неспециализираните училища, ако те обучават в специалности, в които се подготвят кадри за професии с очакван недостиг“, разясни министърът.

Догодина 50 млн. лв. повече ще бъдат предвидени и за университетите. От тях около 10 млн. лв. ще бъдат за национални програми, които да стимулират висшите училища да правят определени политики. „Най-вероятно едната програма ще бъде насочена към професионалните направления, които произвеждат учители - както педагогическите, така и математическите и хуманитарните, които имат допълнителен педагогически профил. Университетите ще могат да променят учебните си планове, за да отговорят на предизвикателства пред системата.“, уточни Вълчев. Идеята е с новите програми да се съчетава квалификация по повече дисциплини или едновременно по специална педагогика и ресурсни учители.

Провокирането на интерес към учене пък ще е един от приоритетите на МОН догодина. „Ще се опитаме да направим това с 20-те млн. лв., които имаме за обновяване на кабинети. Към тях ще прибавим и 4 млн. лв. които са условно нарочени за насърчаване на иновациите“, обясни начина на финансиране образователният министър. Тези средства ще бъдат използвани както за закупуване на нова техника и мебели, така и за модернизация, свързана с иновации с процеса на учене.

Акцент в бюджет 2020-а е и стимулирането на професионалното образование. Догодина ще бъдат увеличени стипендиите на учениците, които се обучават в защитени специалности или такива с очакван недостиг, както и на тези в дуално обучение. В проектобюджета за 2020-а са заложени 3 млн. лв. за общежитията към професионалните гимназии, но те ще бъдат над 4,5 млн. лв., обясни Вълчев. Правото на транспорт на учениците също ще бъде разширено с 4-те млн. лв. увеличение. Вместо до най-близкото школо, пътуващите гимназистите ще могат да изберат друго, ако се обучават в специалности с бъдещ недостиг на пазара на труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.