Финансовата грамотност  като мисията невъзможна

Финансовата грамотност като мисията невъзможна

Финансовата грамотност на българина далеч не е нулева. Тя е на ниво минус десет, а ограмотяването ни си е направо мисията невъзможна. Защото, както гласи народната поговорка, насила хубост не става. Е, ей така е и с данъците, само дето НАП може да ни принуди насила да си ги платим.

Данъчните отново погват електронните търговци, които упорито отказват да декларират печалбите си. Печалби, върху които се дължи налог. Всички видяхме, че през последната година и половина електронната търговия у нас меко казано разцъфтя. При условие, че НАП от 2014 г. насам, ако не и от по-рано, води активна кампания за декларирането на приходи от онлайн продажби, продължавам да не разбирам какво им пречи на хората да си плащат налога. Данъците са това, което издържа държавата – не са приходите от концесии, не е продажбата на имоти от министерствата, както стана ясно от изведените по-рано това лято данни. Данъците, народе, ни правят бюджета, с който да се строи, ремонтира, да се финансира. Ама уви, нали толкова си е акълът на българина...

Като цяло у нас познанията по финанси ги няма никакви. Затова и все по-често се говори за финансова грамотност, че да се научим какво да правим със някакви си заплати, да се научим я да спестяваме, я да инвестираме. Абе, дето се казва, да знаеш какво да правиш с двата лева в джоба, вместо да ги мяташ във фонтана, надявайки се златна рибка да изскочи и да ти сбъдне и най-дивите мечти. Добре де, обаче финансовата грамотност предполага и човек да разбере защо са създадени данъците, защо се събират, защо са необходими и важни. Да разбере най-после модерният гражданин на XXI век, че тези данъци са задължение и е негова отговорност не само да ги декларира, но и да ги плаща.

И тук отново се връщаме на един от четирите големи икономически мита, макар той да е свързан със спестяването.

Според този мит, спестяването в кризисни времена всъщност повече вреди на домакинствата, тъй като води до спад в съвкупното търсене, съответно и предлагане, та накрая за всички ни е по-зле ситуацията. Ами, с данъците е същото – като се укриват и не се плащат, дълги години още ще имаме да се питаме защо пътищата ни са такива, защо няма улично осветление или най-малкото защо няма и един нормален парк в града, в който децата ни да играят и растат. И затова казвам, че финансовото ограмотяване на българина си е мисията невъзможна, още повече когато като магаре на мост отказваме да приемем задълженията си към данъците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.