Финансират учени с  260 000 лв. годишно

Финансират учени с 260 000 лв. годишно

Фонд „Научни изследвания“ разпределя 31 милиона за проекти

Учените могат да бъдат финансирани за своите проекти с между 5000 лв. на месец и до 260 000 лв. Средствата ще бъдат разпределени от фонд „Научни изследвания“ по три конкурса и две научни програми, като бюджетът за тази година се равнява на 31 млн. лв., обясни управителят на фонда проф. дхн Георги Вайсилов при представянето на насоки за кандидатстване по тях.

Три от конкурсите са традиционни – за фундаментални научни изследвания, за фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти и българска научна периодика.

В последните 3 - 4 години финансираме редовно такива проекти

Тази година по-различно е финансирането само в конкурса за фундаментални научни изследвания“, каза Вайсилов. Нови са конкурсите за двете национални научни програми „Петър Берон и НИЕ“ и „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН). По всяка от програмите учените могат да получат различно субсидиране. До 120 000 лв. за три години може да вземе екип по конкурса за фундаментални научни изследвания. За млади учени и постдокторанти сумата тази година скача на 30 000 лв. за две години. За българска научна периодика няма разлика във финансирането – 7000 лв. За националните научи програми сумите, които се отпускат, са по-високи. Между 210 000 и 260 000 лв. на година могат да получат пък учените, които кандидатстват по „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН). Финансирането на един проект по нея може да бъде до 5 години. Общо 6 проекта ще могат да бъдат одобрени – по два от следните области: физически науки и инженерство, науки за живота или обществени науки и хуманитарни науки.

По националната програма „Петър Берон“ субсидирането е месечно

До 5000 лв. могат да бъдат използвани за стипендия на учения или за други разходи, свързани с неговата дейност. Точната сума зависи от броя одобрени кандидати.

Условията за научните конкурси са подобни на миналогодишните. „Основната разлика е в комбинирането на конкурса за фундаментални научни изследвания и конкурса за научни изследвания по обществени предизвикателства, които миналата година бяха отделни“, уточни управителят на фонда.

Тази година обаче е вдигната летвата

за да бъде одобрен един проект. „Увеличили сме малко границата, която трябва да преминат научните проекти, за да бъдат одобрени за финансиране. Миналата година бяха 70 точки, но за тази изпълнителният съвет реши да се повиши до 80 точки. По този начин ще можем да финансираме само най-добрите проектни предложения“, заяви Вайсилов. Оценките се правят от външни експерти, като всеки проект се разглежда спрямо 6 различни критерия, приети със Закона за насърчаване на научните изследвания, и са свързани с качеството на идеята, дали тя съвпада с националните приоритети за развитие на научните изследвания, какви са очакваните резултати от проектите, коректен финансов план. Критериите за „Петър Берон и НИЕ“ и „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН) са европейски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.