Финансират малки и средни бизнеси с 200 хил. лв. евросубсидии

Финансират малки и средни бизнеси с 200 хил. лв. евросубсидии

Александър Манолев: България става инкубатор за стартъпи в Европа

Новосъздадени компании могат да се възползват от финансиране между 50 и 200 хил. лв. до 2 години от регистрацията си. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Европейския ден на предприемача, събитие, което има за цел да популяризира успешни модели за създаване и развитие на нови компании.

Средствата са предоставени от отворената процедура “Подкрепа на предприемачеството” по ОП “Иновации и конкурентноспособност”. До момента общият бюджет е 67 млн. лв. По негови думи в момента средата в България е благоприятна за създаване на нови компании именно заради ниските данъчни ставки, както и заради палитрата от възможности за финансиране. По данни на ведомството 40% от новосъздадените компании, които са получили финанси от инвестиционни фондове, продължават да съществуват. “Това е един много добър индикатор, по-добър от средния европейски и изобщо световен”, коментира Манолев. Сега министерството работи да предостави по-благоприятни условия за създаване на нови компании, особено от млади хора.

Друга важна цел е превръщането на страната ни в стартъп инкубатор на Европа. “Идеята може да е амбициозна и да изглежда далечна, но благодарение на добрите резултати на младите хора, идеята вече се обсъжда и изглежда като близка и реална възможност”, завърши икономическият зам.-министър. За целта в икономическото министерство работи междуведомствена експертна група, която цели да проучи добрите световни практики, да ги анализира и да предложи въвеждането на тези от тях, които могат да помогнат за икономическата среда.

От министерството е отчетен ръст в износа, както и развитие в различни сектори като сектора за информационнни и комуникационни технологии, машинистроене и автомобилостроене. “Всичко това е доказателство, че икономиката се базира на икономика на знанието и това ще е бъдещият устойчив модел”, коментира зам.-министър Манолев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.