Финансират 28 центъра за земеделски съвети с 11 млн. лева

Финансират 28 центъра за земеделски съвети с 11 млн. лева

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев и изпълнителният директор на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) Любомир Маринов подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Разширяване на териториалния обхват на Национална служба за съвети в земеделието чрез създаването на мобилни общински центрове за консултантски услуги“. Той се финансира по подмярка „Създаване на консултантски услуги“ от ПРСР и е на стойност близо 11 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието. 

С изпълнението на проекта се предвижда да се създадат 28 мобилни общински центъра към съветническата служба, които ще обхванат територията на 96 общини в страната. Целта е да се улесни достъпът на малките земеделски стопанства до специализирани консултантски услуги, а също и да се подобри капацитетът на участниците в организацията за трансфер на знания и иновации. 

Мобилните офиси ще допълват дейността на действащите към момента областни офиси на НССЗ, като се предвижда от тях да се възползват близо 15 000 земеделски стопани. Те ще предоставят консултации на фермерите, ще организират информационни събития различни населени места, ще посещават на място стопаните като им разясняват условията за кандидатстване по процедури, финансирани чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, ще им предоставят и други съвети, пряко свързани с дейността на стопанствата.

Проектът е с продължителност до 1 септември 2025 г. Средствата по него ще се изразходват за наемане на помещения за мобилните офиси и закупуване на автомобили, оборудване и обзавеждане. Ще бъдат назначени по двама съветници за всеки офис, по един регионален координатор за районите на планиране и двама координатори на централно ниво. През първата година с финансирането ще бъде покрита издръжката на новите звена на 100%, след което  субсидията ще бъде редуцирана с по 5% годишно, така че през последната година да представлява 80%.  НССЗ ще трябва да покрива със свои средства разликата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.