Разбирателството, че трябва да се спре чуждото финансиране на вероизповеданията у нас, не е тема, която търпи политизиране.

Не може да има спекулации с националната сигурност. Що се отнася до партийната намеса и контролът върху религиозните имоти, това е стара дъвка - още от зората на демокрацията. Известно е, как някои религиозни служители се превръщаха във финансови магнати и използваха влиянието върху паството, за да търсят политически индулгенции. Проблемът обаче дойде, когато се превърнаха в лесна плячка на чужди интереси, заради нарастващата им страст към сребърниците. Сега, когато въпросът е пред решаване в парламента, няма нужда да се “търси под вола теле”, както е казал народа. И финансирането да се узакони. Политическите партии не са тези, които трябва да “опират пешкира”, заради нечия некадърност.

Това, разбира се, не е всичко. Не е приемливо главният мюфтия да се прави, че не разбира от финанси, нито пък да напомня за етническата карта. Религиозните служители трябва да се грижат не само за духовния живот, но и за икономиката на тяхната собственост. А държавата да не чака да се трупат дългове, а да си ги изиква своевременно. Ако отделните вероизповедания не могат да намерят добри финансисти, тогава държавата да им ги осигури.

Никой не трябва да си мисли, че е богопомазан и само трябва да получава, без да дава нищо. Вижда се, че данъкоплатците вече не са съгласни да плащат за натворените от некадърни стопани бакии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Баба или ясла?

Може ли държавата да е баба на българските деца? Може ли да се грижи за тях, да ги отглежда, че и да ги възпитава, тоест да ги формира в първите седем години така, както в миналото правеха бабите и дядовците?

На брадясалите проблеми им трябва бръснач

Брадясали проблеми колкото щеш в държавата. Този с имотите на горублянци в столичния квартал „Младост“ обаче е прораснал „до кръста“. Над 20 години собствениците на имоти, върнати като земеделска земя, не могат да се разпореждат с тях, защото по Общ устройствен план са отредени за зелени площи и там общината планира да изгради Източен парк. Сигурно това нямаше да е апокалиптична драма, ако терените бяха от другата страна на София, откъм Кремиковци.

Колко са лошите в страшния филм?

Ние сме лошите в страшния филм, тъй пожела си съдбата. Мъжки момчета сме, знаем сами - лоши ще бъдем докрай! Черните ни дрехи крият от вас колко са бели душите ни. Текстописецът на известната песен на Слави Трифонов отдавна го е казал – хора с чисти души, но мъжки момчета са лоши герои в страшен филм. Като осъдените на доживот за убийства и други тежки престъпления. Всъщност не се знае дали ще бъдат лоши докрай, но май имат чувство за хумор. Събрали се, разбрали се и тръгнали да съдят държавата, че не могат да правят секс без камери.