Разбирателството, че трябва да се спре чуждото финансиране на вероизповеданията у нас, не е тема, която търпи политизиране.

Не може да има спекулации с националната сигурност. Що се отнася до партийната намеса и контролът върху религиозните имоти, това е стара дъвка - още от зората на демокрацията. Известно е, как някои религиозни служители се превръщаха във финансови магнати и използваха влиянието върху паството, за да търсят политически индулгенции. Проблемът обаче дойде, когато се превърнаха в лесна плячка на чужди интереси, заради нарастващата им страст към сребърниците. Сега, когато въпросът е пред решаване в парламента, няма нужда да се “търси под вола теле”, както е казал народа. И финансирането да се узакони. Политическите партии не са тези, които трябва да “опират пешкира”, заради нечия некадърност.

Това, разбира се, не е всичко. Не е приемливо главният мюфтия да се прави, че не разбира от финанси, нито пък да напомня за етническата карта. Религиозните служители трябва да се грижат не само за духовния живот, но и за икономиката на тяхната собственост. А държавата да не чака да се трупат дългове, а да си ги изиква своевременно. Ако отделните вероизповедания не могат да намерят добри финансисти, тогава държавата да им ги осигури.

Никой не трябва да си мисли, че е богопомазан и само трябва да получава, без да дава нищо. Вижда се, че данъкоплатците вече не са съгласни да плащат за натворените от некадърни стопани бакии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите не са невинни

Винаги е по-лесно да се търси чуждата вина, отколкото да я потърсиш в себе си. Обясним е общественият гняв от законодателството ни, което ще даде възможност на малолетния убиец на Андреа от с. Галиче да се измъкне след максимум 12 години затвор. Разбираемо е и бащата на момичето да търси съдействие от властта в лицето на премиера това да се промени. Жестокото убийство, както и другите подобни на него две убийства в Русе и в сливенското с.

Костов крие тъмното си минало под покров, назова Доган и Пеевски за врагове

  • Клонира модела на Фетхуллах Гюлен за паралелната държава
  • Избра си олигарсите Прокопиев, Донев и Дончев, като ги помаза със златни активи
  • Инсталира Цветан Василев в КТБ, за да я ползва като касичка 

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.