Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

България привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише вестник Financial Times.

Изданието изтъква и своя принос с откриването през април 2019 година на технологичен център в София със 110 служители. Сред другите неотдавнашни инвеститори се нареждат Facebook и Световната банка, които отвориха офиси в българската столица, предлагайки услуги в областта на ИКТ.

България е получила рекордна сума чуждестранни инвестиции в областта на софтуерните услуги и ИКТ през 2018 година с най-малко 16 проекта на стойност 240 милиона долара, основно в София, посочва вестникът.

Чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват от 2015 година, според информация на fDi Markets и базата данни на Financial Times, която отчита съобщенията на чуждестранни компании за инвестиции чрез създаване на филиал в съответната страна и отварянето на работни места (т. нар. инвестициии на зелено).
За петте години преди 2015-а трансграничното инвестиране към българския сектор на ИКТ се е свеждало до пет проекта годишно. Оттогава страната се е превърнала в основна цел за чуждестранни инвестиции, привличайки 30 процента от всички проекти за миналата година, сочат данните fDi Markets.

В публикацията се отбелязва, че България още от комунистическо време има традиция в ИКТ и електрониката. ИКТ секторът е отчел продажби за 3,2 милиарда долара през 2018 година, което е увеличение от 45 процента на годишна основа, според International Data Corporation. В стрaната има над 12 000 компании, от които 90 процента са в София и в тях работят 50 000 души, сочат данни на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, цитирани от Financial Times. Около 70% от компаниите работят за износ, според статистика на американското министерство на търговията.

Близо половината от инвестициите "на зелено" в България от 2018 година са използвани за разширяване на съществуващи съоръжения, особено за проекти с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-голям тласък на инвестициите са дали наличната квалифицирана работна сила и икономическия растеж на страната, показва анализът на fDi Markets.

България предлага високоскоростни интернет услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10% върху корпоративните приходи и личните доходи, както и конкурентни разходи за труд и живот.
Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в ИКТ сектора - около 45 процента в началото на 2018 година, законите й улесняват издаването на лицензи за компании в сектора на информационните технологии, отбелязва още вестникът.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в българския технологичен сектор през последните две години идват от ЕС и САЩ, цитира изданието данни на fDi Markets.

Страната освен това е облагодетелствана от близостта си до Румъния и Сърбия, образувайки технологичен триъгълник, който е наричан Силициевата долина на Югоизточна Европа. Инвестициите към технологичния сектор в Букурещ също са нараснали пропорционално от 2015 година, пише вестникът.

Според регионалния икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович България обаче има още работа за вършене в сравнение с някои държави от ЕС. България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение, припомня в. Financial Times.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.