0

С едем млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония започват работа върху своите текстове на тема "Свободата" в петото издание на конкурса за нова пиеса на Нов български университет, съобщиха организаторите.

Седем млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония започват работа върху своите текстове на тема "Свободата" в петото издание на конкурса за нова пиеса на Нов български университет, съобщиха организаторите.

"Смисълът на тази лаборатория, която аз наричам работилница, е да се работи конкретно. Всички ние сме в една работилница на думите. В тази работилница има майстори, а ние тук сме чираци. Майсторите са тези, чиито книги четем и чиито пиеси гледаме", коментира менторът Георги Господинов, писател и драматург.
Излъчените финалисти са Мартина Новакова и Мигел Валентин с "Урок по самота", Митко Бояджийски със "С човешко лице", Деница Пенчева с "Богоявление", Кристина Беломорска с "Exodus: Отвътре-навън", Владо Трифонов с "Нещастен син на некадърно време", Мая Кисьова с "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" и Калина Терзийска с "Ейяфятлайокутл".


В продължение на седмица Господинов ще помага на авторите да редактират и адаптират своите текстове за театър.
Жури с председател проф. Виолета Дечева ще определи носителя на наградата, който ще бъде обявен на 1 март. Победителят ще получи диплом и парична премия от 3000 лв. Всички текстове, участвали в лабораторията, ще излязат в сборник.