Филмово студио „Капитал“ представи: Царете на боклука в миризлива атака срещу Делян Пеевски
5

Филмово студио „Капитал“ представи: Царете на боклука в миризлива атака срещу Делян Пеевски

  • Обвиняемите Бобокови сипят лъжи, подсъдимият Прокопиев им дава трибуна
  • Овладяната БГ секция на „Свободна Европа“ се постави в услуга на обвиняеми, разследвани в три държави

Филмово студио „Капитал“ пусна в обращение поредната серия от лъжливата си сапунка „Царете на боклука“, която пробутва от години. Целта на сериала е една и съща - да удари враг №1 на задкулисието Делян Пеевски, превърнал се в такъв заради законодателните си инициативи и целенасочената политика на изданията си да вадят наяве далаверите на олигарсите, грабещи обществото ни. А за постигането й подсъдимият разградски бос Иво Прокопиев използва една и съща матрица, с едни и същи лъжи. Само актьорите са различни.

В ролята влиза всеки мастит бос, погнат от правосъдието заради престъпленията си, а срещу участието му в сериала студио „Капитал“ предлага ВИП услуга - препиране на имиджа с медийни публикации, изкарващи го жертва на „корпоративен рейд“. Сапунката обаче дотолкова се износи от повтаряне на едни и същи лъжи, че започна да заприличва на трагикомедия, чийто рейтинг я запраща в общественото кошче за боклук. Там, където е мястото и на продуцентите й, и на актьорите в нея (виж карето).

Първата серия от нея излезе още през 2016 г., когато Прокопиев скрепи съюза си с подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев с публична целувка под формата на интервю. Следващата дойде в началото на 2020 г., когато подсъдимият разградски каолинов крал също толкова публично и агресивно впрегна мейнстрийма си в защита на хазартния бос беглец с 19 обвинения Васил Божков. За да се стигне до тази сряда, когато се прегърна с поредните погнати от Темида олигарси у нас - Пламен и Атанас Бобокови. Семейни приятели на Божков, познати и с топлите си връзки с Василев.

Миризливата прегръдка, която смърди на тоновете боклук

тровили природата и здравето на българите в продължение на години, беше скрепена отново с интервю. При това не едно, а две. Те са дадени от по-малкия от русенските братя и единствения от тях, който е на свобода срещу парична гаранция - Пламен Бобоков. И бяха публикувани в един и същи ден от основните рупори на машината за клевети и обсипване с лъжи и компромати на Иво Прокопиев - „Дневник“, и овладяната от негови кадри БГ секция на „Свободна Европа“. При това часове преди излизането на първия годишен доклад за върховенството на закона в страните - членки на ЕС. Съвпадение, което със сигурност не е случайно и обслужва изцяло интересите на олигархията у нас да подложат на съмнение в Брюксел битката с престъпността в България, за да избягат от възмездието за кражбите, с които ограбват и джобовете, и здравето ни в продължение на десетилетия.

Във въпросните интервюта Бобоков, който заедно с брат си Атанас и още 9 души е обвиняем по дело за незаконно складиране на отпадъци, а отделно и за търговия с влияние, прилага номер, превърнал се в коронен на всички погнати от правосъдието български олигарси. Пробва да

замаже престъпленията, за които е разследван, като се изкара жертва на опит за кражба на бизнеса му

И напълно в установената вече традиция от задкулисието, атакува враг №1 на задкулисието у нас - депутата Делян Пеевски, с откровената лъжа пред „Дневник“, че братята били „посочени“ от него и атакувани от прокуратурата, защото „е решил да си открадне „Монбат” (б.р. - фирмата на Бобокови), след като вече е превзел основния им конкурент в преработката на оловна скрап „Елбат“. Твърдението не отговаря на каквито и да било реални факти, защото Пеевски никога не е имал каквото и да било общо с бизнеса с боклук, камо ли с цитираната фирма. Обвиняемите и подсъдими босове обаче никога не са позволявали на истината да пречи на измислиците им и така пред БГ секцията на „Свободна Европа“ Бобоков развихря още повече фантазията си, а авторът на медиата - бивш кадър на свързаната с Иво Прокопиев „Медиапул“, безкритично ги публикува. Там русенският бизнесмен дори заявява, че депутатът бил ходил да провери как върви строителството на новото разширение на завода на „Елбат“.

Каква е истината?

Дори най-елементарната проверка в изцяло публичните регистри в страната показва, че не само всяка от думите на Бобоков е лъжа, а твърденията му дори взаимно си противоречат и изключват.

Намиращата се в Долна баня „Елбат“ е с напълно ясна собственост, която не се е променяла от години. 99% от фирмата са притежание на фирмата „Булмет“, еднолична собственост на човек на име Димитър Попов, а 1% се държи от друг бизнесмен - Николай Бажлеков. Екипът ни направи неколкократни опити да говори с Попов, за да получи коментар от него на твърденията на Бобоков, но от офиса му отговориха, че нямат връзка с него. Докато очакваме Попов да откликне на опитите ни да се свържем с него обаче, друга елементарна проверка показва, че в момента самата „Елбат“ е обект на проверка на прокуратурата. Това беше потвърдено и от екоминистерството. В отговор на запитванията ни дали дейността на „Елбат“ е била проверявана, от МОСВ отговориха, че не могат да дадат коментар, защото в момента има разследване от страна на държавното обвинение. Това пък само по себе си напълно опровергава опитите на Бобоков да изкара, че разследването срещу него, брат му и още 9 души, сред които и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, били атака, целяща да му бъде откраднат бизнесът. Защото както „Монбат“, така и посоченият от самия русенски бизнесмен „Елбат“ са обект на разследвания и проверки.

Да не говорим, че в материал от юни на друг основен рупор в машината за клевети на Прокопиев - флагмана му „Капитал“, се разкрива, че настоящият мениджър бизнес развитие в „Елбат“ Васил Божданов е основен свидетел по делото срещу русенските крале на боклука, но също така и бивш техен дългогодишен служител. Той е бил в групата им в продължение на около 20 години, а цели 10 години е заемал поста на изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“. Напуска го през август 2019 г. Само по себе си това отговаря и на въпроса откъде са дошли разкритията срещу Бобокови. И те доста очевидно идват от доскорошния им най-вътрешен кръг.

Фактите опровергават като лъжа и друго внушение, правено от Бобоков, който напълно в стилистиката на

крадеца, викащ по другите, че са крадци

пришива на Делян Пеевски и имагинерни връзки с прокуратурата и изпълнителната власт. Пеевски няма нищо общо нито с изпълнителната власт, нито с прокуратурата. Дори напротив - преди година районен обвинител подложи най-големия вестник в страната - „Телеграф“, част от медийната група на Делян Пеевски, на небивала цензура, разпореждайки да бъде заличена марката на ежедневника. За сметка на това Бобоков се оказа в центъра на цяла мрежа от задкулисни обвързаности, показали връзки като корабни въжета с представители на правителството, президентството и държавното обвинение. В момента той е обвиняем за търговия с влияние по разследване, включващо президентския съветник и бивш служебен МВР шеф Пламен Узунов и някогашния русенски окръжен прокурор Николай Николов. По разследването бяха публикувани цяла поредица чатове, показващи груби опити за кадруване от страна на Бобоков, в това число и в посолства. Отделно негов кум и кръстник на трите му деца се оказа настоящият вицепремиер Красимир Каракачанов.

Ето и още един показателен факт. В момента по разследването срещу Бобокови работят прокуратури от три държави - освен България със схемата се занимават обвинители от Румъния и Италия, като според информациите

именно от Ботуша са дошли първите данни, разплели мрежата

изтъкана от Царете на боклука.

На фона на тези факти е повече от ясно, че интервютата са поредният епизод от филм, който гледаме от години. В него разградският бос Иво Прокопиев предоставя медиите си като трибуна на де що олигарх, погнат от правосъдието, има в страната, като целта е една и съща - да бъде атакуван човекът, който се превърна в трън в петата на задкулисието заради законодателните си инициативи и редакционната политика на медиите си да изкарват на светло схемите, ограбващи обществото ни. Именно затова и матрицата, по която действа тази олигархична задруга, е една и съща (виж карето). Единственото нововъведение е, че музата на Бобоков да се изкара жертва на кражба най-вероятно идва от факта, че артистичната му половинка Христина се оказа, че е била открадната от поне двама. Единият - негов съратник и по баджанашка линия, и по олигархична.

Лъжи по матрица

Казват, че историята се повтаря първи път като трагедия, втори път - като фарс. В случая с инсинуациите, разпространявани от кръжеца Василев-Божков-Бобокови-Прокопиев, тя отдавна е в сферата на патологичната трагикомедия. Измислените сценарии, с които от години се опитват да подлъжат публичното пространство и у нас, и в чужбина, за да изкарат черното бяло и да си градят имиджа на чисти бизнесмени въпреки оцапаното си до катранено черно битие, всъщност може да звучат разнообразно, но се движат по една и съща матрица. Най-малкото общо кратно в сапунката, опитваща се да изкара олигарсите жертва, е подсъдимият разградски бос Иво Прокопиев. Досущ като сводница предоставя мейнстрийма си на всеки обвиняем или подсъдим олигарх с една-единствена цел - да плюе общия враг на задкулисието Делян Пеевски. Така машината за клевети на каолиновия бос отдавна се превърна в жрица, обслужваща хора, ограбили милиарди от всички нас, независимо че преди това може и да ги е чернила, пак по поръчка на собственика си.

Цветан Василев

Първият и особено емблематичен такъв пример е банкерът беглец Цветан Василев, с когото през 2016 г. Прокопиев се прегърна, въпреки че преди това „Капитал“ първи разкри подробности около далаверите на човека, източил милиарди от КТБ и забегнал в Сърбия, където се укрива и до момента. Самият Василев пък, който в момента е съден задочно у нас, отчаяно се опита да се изкара жертва на „корпоративен рейд“, като дори започна процедура по закона „Магнитски“. И очаквано се провали, като надуваният от него балон се спука под напора на лавината от доказателства за вината му.

Васил Божков

Подобно на Цветан Василев, в началото на годината и семейният приятел на Бобокови - Васил Божков, известен с прякора Черепа, се пробва да се изкара жертва на опити да му се отнеме бизнесът. Пак подобно на него и той обстрелва публичното пространство у нас с лъжи и клевети, противоречащи напълно на излезлите дотук доказателства по делата срещу него, но безкритично лансирани от мейнстрийма на Прокопиев.

Асансьорното фентъзи

Значителен ъпгрейд измислицата, лансирана от мейнстрийма на Прокопиев, придоби в средата на годината, когато свързаният с него т.нар. Антикорупционен фонд направи „разследване“, опитващо се да изкара друг забегнал в чужбина разследван бизнесмен - асансьорния крал Илия Златанов, „жертва на Пеевски“. Според теорията на конспирацията, пробутана от Златанов, депутатът, видиш ли, искал да му вземе бизнеса заради имагинерни 4 млрд. евро за сектора, които били очаквани от ЕС. Факти за тези твърдения не бяха дадени. Самият Златанов ги подхвърля с уточнението, че така бил чул. А в асансьорния бизнес дори не знаят за очаквани евросредства за подмяна на асансьори. Камо ли за 4 млрд. евро! Самият Пеевски няма нищо общо с асансьорния сектор, а фирмите и медиите му никога не са използвали еврофондове или друг вид публичен ресурс. Но това не попречи на мейнстрийма на Прокопиев да завърти машината и да започне да бълва измишльотините. По начина, по който сега го прави и с Бобоков.

Хиполенд

Пак по същия начин на депутата беше пришита и друга измислица, рухнала под напора на фактите – че проверките в „Хиполенд“ били „поръчани“ от него, защото бил искал бизнеса. Измислицата, лансирана от личните клакьори на Прокопиев от ГМО партията му „Да, България“ - Христо Иванов и Иво Мирчев, беше опровергана от самия собственик на „Хиполенд“ Мариан Колев. „Не е вярно“, отрече той твърденията, че Пеевски му е поискал бизнеса, в интервюта за bTV, а след това и за kmeta.bg. Той заяви, че изобщо не познава депутата. Въпреки това мейнстриймът на Прокопиев и клакьорите му Христо Иванов и Иво Мирчев продължиха да пробутват лъжата явно с надеждата, че ще накарат хората да й повярват на принципа на пропагандата – с повторение на клеветата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.