Филмаутор с ново отворено писмо заради правата от препредаване

Към културния министър

Филмаутор с ново отворено писмо заради правата от препредаване

Сдружението за колективно управление на авторски права в киното и телевизията Филмаутор излезе с отворено писмо към служебния министър на културата – проф. Велислав Минеков. Българските режисьори, сценаристи и оператори настояват за въвеждане на неотменимо и непрехвърлимо право на възнаграждение на филмовите автори, което да се дължи от ползвателите на техните произведения и се управлява по колективен път.

До изпращането на писмото се стига месеци, след като сдружението сигнализира Европейската комисия заради липса на тарифа за препредаване от кабелните оператори и сателитните платформи.

„В страната ни този механизъм на управление на правата върху филми е блокиран“, съобщават филмовите ни дейци в документа, като изтъкват, че по този начин не е спазено европейското законодателство. „Чл.18 от Директива 2019/790, която предстои да транспонираме, създава условия националният законодател да укрепи позициите на авторите, които обичайно са по-слабата страна в преговорите и изисква да бъде гарантирано правото ни на възнаграждение. Формалното провъзгласяване на правото на възнаграждение, каквото и понастоящем присъства в нашия закон, не е достатъчно – необходим е ефективен механизъм за неговото прилагане“, пишат авторите.

Според тях наложената в България практика на договаряне на права между автори, продуценти и ползватели не позволява на творците да имат дял от приходите, които филмите им генерират.

„Ние сме принудени да отстъпваме правата си за максималния допустим по Закона за авторски права и сродните му права срок като получаваме еднократно твърда сума за всички последващи ползвания на филмите. Прекарваме години в разработване и подготовка на нов проект, като през това време не получаваме последващи възнаграждения от експлоатацията на предишните ни творби“, допълват авторите на аудиовизуални произведения.

Те твърдят, че макар и допустима по закон, схемата на договаряне е несправедлива. Ето защо  призовават правата на творците да бъдат поставени във фокус на предстоящи промени от страна на културното ведомство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.