0

Ф илм за „Топлата вода“ по Крайбрежната алея във Варна бе представен на последното издание на престижния международен фестивал Берлинале. Лентата е озаглавена „Гьолът“, както е известен безплатният и неподдържан циментов басейн с гореща минерална вода на Централния плаж във Варна.

Филм за „Топлата вода“ по Крайбрежната алея във Варна бе представен на последното издание на престижния международен фестивал Берлинале. Лентата е озаглавена „Гьолът“, както е известен безплатният и неподдържан циментов басейн с гореща минерална вода на Централния плаж във Варна.

Минералният басейн на „Офицерския плаж“ е наричан още „Пенсионерски СПА-център“ или „Морския парламент“. „Хората седят в горещата вода, облегнати на стените на циментовия басейн и философстват за живота. Тук се сблъскват лични и политически възгледи, които разказват за обществените промени и застоя в един от краищата на Европа“, се отбелязва в пресинформацията за филма на Берлинале за спорната варненска забележителност.

Режисьор на документалната лента е българката Христиана Райкова, родена във Варна, която учи и работи в Германия. „Гьолът” е бил прожектиран на Берлинале в средата на февруари. Бил е приет много добре и залите са били пълни с любопитни зрители. Сред гостите на прожекциите са присъствали и героите във филма – Александър Атанасов, Генади Радомиров, Димчо Иванов и Борислав Костадинов, разкри Райкова пред Дарик-Варна.

Филмът е сниман в продължение на 3 години, а заснетият материал е около 100 часа. И нещо любопитно – докато са снимали, почти всички от екипа на Райкова са се изкъпали в басейна със спорна слава. „Заглавието е като иронична закачка. Гьолът предполага някакво ужасно, отблъскващо място. Но в нашия филм не е такова”, отбеляза режисьорът.

73-минутния филм е планиран за излъчване по немската телевизия през 2020 г. Обмисля се прожекция на документалната лента и във Варна.