0

С офийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерта „Viva Italia! Да живее България“, посветен на големите революционери Джузепе Гарибалди и Капитан Петко войвода, на 5 октомври от 19 ч. в зала "България".

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерта „Viva Italia! Да живее България“, посветен на големите революционери Джузепе Гарибалди и Капитан Петко войвода, на 5 октомври от 19 ч. в зала "България".

В програмата са включени произведения на някои от най-популярните италиански и български композитори: Верди, Белини, Доницети, Росини, Пучини, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, италиански канцонети и български фолклор. Триумфалният марш из „Аида“ на Верди, интермецо из „Селска чест“ на Маскани, Ръченица из „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, "Нестинарско хоро" на Големинов и други обичани произведения ще обрисуват духа на епохата, родила героите. Диригент ще бъде Славил Димитров, който специално за случая е написал и кантатата „Капитан Петко войвода“. „Музиката се подчинява на народната песен за революционера. Не е случайно и началото на произведението, парафраза на любимата песен на „Командирина“ - химна на Родопа планина „Руфинка болна легнала“. Кантатата се стреми да моделира ново звучене на добре познатите песни“, обяснява маестрото. Билетите за концерта са на цени от 12, 15, 18, 20 и 25 лв.