Фич потвърди кредитния рейтинг на България, растежът 3,3%

Фич потвърди кредитния рейтинг на България, растежът 3,3%

Борисов: Продължаваме да работим усилено; Караянчева: България не е дъно

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" потвърди рейтинга на България на три пъти Б (BBB) с положителна перспектива.

Агенцията подчертава, че растежът на икономиката ни ще бъде 3.3% през тази и следващата година.
Положителна промяна агенцията вижда в бъдещото ни присъединяване към чакалнята на еврото, а потенциално влошаване - при отказ от поетия път към въвеждането на еврото.

"Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ като перспективата за страната ни остава положителна.
Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството ни в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната.
Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната. Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес.
То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика".
Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук, след като рейтинговата агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни.

България не е дъното на Европа, обясни във "Фейсбук" председателят на народното събрание Цвета Караянчева, във връзка с оценката на международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

"Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е "дъното на Европа", колкото и да го повтарят някои", пише тя.

Според нея, "подобни оценки ни окуражават да продължим усилията си за повишаване на стандарта на живот на българските граждани".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.