Февруари започва четвърта фаза на ваксинацията

Февруари започва четвърта фаза на ваксинацията

Виждайки процентът на желаещите да се ваксинират от втората и трета фаза, след средата или края на февруари може да се започне с четвърта фаза. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Ако Оксфордската ваксина бъде одобрена до края на месеца, у нас трябва да пристигнат 260 000 дози през февруари. „От трите ваксини се очакват 400 000 дози. С тях ще обезпечим нуждите да ваксинираме всички желаещи от 2 и 3 фаза”, обясни министърът. Той допълни, че през март се очакват през март. Така следващите 2 месеца у нас ще има над 800 000 дози.

Пет компании се очаква да получат разрешение до средата на годината, обясни директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов. Спрямо това у нас се правят няколко имунизационни плана.

При две одобрени ваксини, както е към момента, до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако Оксфордската ваксина получи одобрени, до средата на годината ще могат да се ваксинират 2 млн. българи. Ако през март-април получи одобрени и четвърта ваксина, то броят на имунизираните до края на юни може да бъде 2,2 млн. До средата на година могат да бъдат ваксинирани 2,5 млн. българи, ако през април-май одобрение получи и пета ваксина. Кирилов допълни, че ЕК води преговори за сключване на договор и със седма ваксина. Така, ако всички те бъдат одобрени, у нас могат да пристигнат общи около 18,5 млн. дози.

Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че масовата ваксинация е предизвикателство, но то е напълно осъществимо, тъй като кабинетите на личните лекари отговарят на необходимите условия. Той обясни, че един личен лекар може да прави поне между 10 и 20 ваксини на ден, дори и повече. Важното е джипитата да знаят каква част от техните пациенти желаят да се имунизират, за да могат да направят съответния алгоритъм.

Вече бил готов и планът за гласуване на изборите. Ще бъдат осигурени по 2 маски, дезинфектанти, ако е необходимо и машини за филтриране на въздуха, обясни проф. Ангелов. Членовете на секционните избирателни комисии, които изявят желание да гласуват, ще могат да бъдат ваксинирани. Кунчев уточни, че със сигурност ще предложат имунизация на хората, които са в подвижните секции, но не и на лицата, които ще ходят да гласуват. В ковид отделенията пък ще има мобилни урни или такива ще бъдат поставени в самите отделения. Важно е да се знае каква част от пациентите желаят да гласуват, подчерта здравният министър.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.