Фестивал на авторския театър завладява НДК

Фестивал на авторския театър завладява НДК

Първият Фестивал на авторския театър ще се проведе през март. Датите са 27 и 28 март, а мястото - Нов Театър НДК. Двудневното преживяване ще предложи на зрителите си осем авторски представления, две театрални работилници, две дискусии, изложба със снимки и реквизит от представления, и концерт на „Драмеди Бенд“.

Целта на форума е всяка година да представя театрални постановки от български и международни артисти, независими компании и продукции като акцентира изцяло върху авторското съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. Фестивалът ще покаже и театрални жанрове, взаимодействащи с други сценични форми или театрални концепции – танцов театър, плейбек театър, моноспектакли, импровизационен театър и други.

„Отдавна искаме да организираме Фестивал на авторския театър, за да покажем на аудиторията, че авторския театър не е част от ъндърграунд театралната култура на страната, а има своето сериозно място в арт пространството у нас. Вече инициирахме няколко дискусии на тема „Какво е авторски театър“ и така провокираме независими артисти, режисьори, експерти да формулират и синтезират своето разбиране за авторски театър. Интересът към Фестивала е огромен и очакваме сериозна публика, която ще си подари цялостното фестивално преживяване и ще се докосне до уникалните спектакли, включени в програмата, актьорите и театралната емоция“, казва Цвета Балийска, директор на Фестивал на авторския театър, режисьор в Театър „Драмеди“ и председател на Сдружение „Творци“.

Фестивалът ще бъде открит с Game Over - моноспектакъл на Ованес Торосян, а в програмата влизат още постановките „Кой си ти“, „Драматургът живот“, „Тук и сега“ и други.

Фестивалът на авторския театър ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при 1/3 запълваемост на местата в залата.

Партньори на първия Фестивал на авторския театър са Нов театър НДК, Народно Читалище „Н. Хайтов-1936“ в кв. Изток и Държавна агенция за закрила на детето. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.