0

З а първи път във Варна тази година от 17 до 22 декември в градинката до Художествената галерия (пл. Атлантическа солидарност) ще се проведе фермерски пазар.

За първи път във Варна тази година от 17 до 22 декември в градинката до Художествената галерия (пл. Атлантическа солидарност) ще се проведе фермерски пазар.

Организаторите обещават много греяно натурално вино с коледни аромати, разнообразни продукти и подаръци, вкусна храна и дегустация на био и крафт-вина. Специален гост на Феста ще бъде един от най-известните майстори-грънчари в България - Деси Владовска (грънчарница с. Раданово), с невероятните си авторски глинени съдове за хранене и готвене от червена българска глина и коледни глинени играчки за елха с късмети.

Ще има разнообразие от био и крафт вина, произведени от малки винарни в региона. А за ценителите на качественото вино, на 21 декември от 15 до 17 часа, ще има дегустация на подбрани бели, червени и десертни вина със зрели стандартни и нестандартни сирена, произведени от български бутикови ферми. Дегустацията ще води сомелиерът Йордан Русев, който след като покори Америка и Австралия, вече от 3 години е отново в родината ни и помага за популяризирането на българските вина у нас и зад граница.

Тъй като е Коледа, ще има много произведен ръчно занаятчийски шоколад – натурален, „жив“, с мед и естествени добавки, както и различни сладки, соленки, печива и закуски, коледни бисквити, разнообразни сурови и веган храни. Освен ароматното италианско кафе, посетителите на Феста ще могат да опитат натурален горещ шоколад в различни цветове. Това ще е единственото място във Варна, където в продължение на седмица, здравословно хранещите се, спортисти и хора със специален режим, ще могат да намерят разнообразие от Кето-закуски, торти и сладки.

Ще има чист, 100% натурален мед и ядки, също приозведени в региона. За любителите на екзотиката, от „Лютата ферма“ са подготвили изненади и богато разнообразие, а от „Баба и внуци“ – традиционни български туршии и зимнини. Мезетата за греяното вино са стандартни и нестандартни, абсолютно натурални и произведени от телешко, овче, козе, свинско и биволско месо, с родни подправки.

За тези, които обичат да експериментират, от щраусовата ферма в Константиново обещават африкански щраусови мезета и коледен ликьор от щраусови яйца. А за всички останали, ще има разнообразие от млечни продукти и зеленчуци, произведени от малки ферми около Варна и в региона.

Тези, които искат полезни Коледни подаръци, ги очаква и огромно разнообразие от натурална козметика и сапуни за лице и тяло със студенопресовани етерични масла и естествени аромати. За да подсилят Коледния дух, организаторите са поканили участници от „Улицата на готвачите“, които ще радват посетителите с вкусна и приготвена на място топла храна.

Те ще са на линия за откриването на 17 декември със загрети фурни, директно от „Най-вкусната улица“ във Варна, която ще приключи ден преди откриването на Феста. Ще има ръчно приготвени пици с квас, специални свински ребърца и други деликатеси, опушени на бавен огън, вкусна норвежка скумрия на огън и още много греяно вино с подправки.