0

Ж ените, които работят в земеделието в европейските страни, са по-ниско платени от мъжете.

Жените, които работят в земеделието в европейските страни, са по-ниско платени от мъжете.

 В глобален мащаб разликата в заплащането между половете се оценява на 23 процента, сочат данните в проучването за професионалния статус на жените в селските райони на ЕС, изготвено по поръчка на комисията FEMM към Европейския парламент.
В същото време жените и момичетата са в основата на устойчивостта на селските домакинства и общности, подобрявайки селските райони, поминък и цялостно благополучие. Тяхната роля и значение обаче често се пренебрегват. В ЕС младите жени е по-малко вероятно да получат работа, образование или обучение. Това неравенство се отразява на техния професионален и платежен статус, така че жените все още не печелят същите заплати като мъжете и нямат същия достъп до ресурси като земеделска земя.


Ако жените имат същият достъп до производителни ресурси като мъжете, те биха могли да увеличат добивите в стопанствата си с 20-30% и да повишат общата селскостопанска продукция. Като цяло жените имат малка власт и контрол върху решенията, които ги засягат, било то в техните домакинства, общности или общества като цяло. Жените участват по-малко във формалната политика от мъжете и не са представени на повечето нива на вземане на решения, показва проучването.