Фермерките получават с 23%  по-малко от фермерите

Фермерките получават с 23% по-малко от фермерите

Жените, които работят в земеделието в европейските страни, са по-ниско платени от мъжете.

 В глобален мащаб разликата в заплащането между половете се оценява на 23 процента, сочат данните в проучването за професионалния статус на жените в селските райони на ЕС, изготвено по поръчка на комисията FEMM към Европейския парламент.
В същото време жените и момичетата са в основата на устойчивостта на селските домакинства и общности, подобрявайки селските райони, поминък и цялостно благополучие. Тяхната роля и значение обаче често се пренебрегват. В ЕС младите жени е по-малко вероятно да получат работа, образование или обучение. Това неравенство се отразява на техния професионален и платежен статус, така че жените все още не печелят същите заплати като мъжете и нямат същия достъп до ресурси като земеделска земя.
Ако жените имат същият достъп до производителни ресурси като мъжете, те биха могли да увеличат добивите в стопанствата си с 20-30% и да повишат общата селскостопанска продукция. Като цяло жените имат малка власт и контрол върху решенията, които ги засягат, било то в техните домакинства, общности или общества като цяло. Жените участват по-малко във формалната политика от мъжете и не са представени на повечето нива на вземане на решения, показва проучването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.