Фермерите удариха джакпот с цените на зърното, хляб и олио скачат
5

Фермерите удариха джакпот с цените на зърното, хляб и олио скачат

ЕС ограничи палмата, слънчогледът я сменя

Цените на хляб и олио се качват стремително нагоре още отсега,въпреки че ударът се очакваше да дойде след Нова година. Това установи проверка на Телеграф в различни части на страната. Браншовици сочат като основни причини нарасналите цени на пшеницата, която е борсова стока и слъночгледът, който е скочил с над 30% в сравнение с миналата година. Така високите цени на суровината изправят потребители и преработватели на нокти, докато зърнопроизводителите удариха дажкпот, въпреки сушата, която доведе до значителни по-ниски добиви при тях. Кой държи ключът към цените на хляба?

Фактите

Каква е ситуацията в страната по отношение на цените на насъщния? Репортреска проверка показва, че хлябът в различните райони неусетно е повишил цените си. В Хасково, където по принцип е най-евтин с 10 ст. е по-скъп сравнен с миналата седмица.

Масовият хляб „Карина“ от 500 грама е 1 лв., от 700 гр. не нарязан 1.05 лв., хляб тип „Тостер пълнозърнест Симид“ е 1.30 лв. С по-висока цена са и някои от закуските.

Според председателят на Федерацията на хлебопроизводителите в Хасковска област Янчо Вутов поскъпването е основно заради по-високите цени на брашното, които са скочили средно с 20 – 30 на сто. „Въпреки поскъпването хлябът в Хасковско остава един от най-евтините в страната, като цената му е била потискана близо 3 г. В страната насъщният бил по 1.30 – 1.40 лв“, допълни Вутов.

Под Липите

В Стара Загора се е увеличил с около 20%, като франзела бял хляб с тегло от 0,5 кг се предлага за 1,8 лв при доскорошна цена от 1,4 лв. Единствено Добрич е останал напълно незасегнат по отношение на цените на хляба, и те няма й да се променят, обещават в най-големия град на Добруджа.

Олио

За сметка на разнопосочните сигнали за цените на насъщния, олиото категорично и триумфално върви нагоре. Мазната течност е по-скъпа от 10 до 20 на сто. Най-малко - с 10 процента е поскъпнало олиото, което се произвежда в Добруджа като Калиакра и Класс олио. С 20 на сто по-скъпи са останалите марки. В момента в Добрич бутилка олио Калиакра и Оливен са по 3 лева, Клас е с 20 ст. по-евтин, Зора е 2.50  като цяло това са цените в цялата страна, а заплахата, че олиото ще скочи и ще мине три лв се появи още през септември.

Обират повишение

Няма логика цените на брашната да се увеличават сега, става ясно от коментара на Наталия Шукадарова изп.директор на НАЗ пред Телеграф. Действително цените на пшеницата са се увеличили значително тази есен, но мелниците работят с брашна от зърно на старите цени и могат да си позволят да оберат повишението на суровината. От думите й става ясно, че мелниците работят с брашна при закупуна от миналата година пшеница за 250 лв. за тон, а тази година цената на пшеницата вече е 360-370 лв на тон, което е отлична цена каквато не е имало от няколко години.

Наталия Шукадарова каза, че според нея поскъпването на зърното за хляб дори не е толкова високо и е с около 15% , спрямо миналата година.

Мелниците

Плавно поскъпване на брашната от новата пшенична реколта се очаква след Нова година, съобщи изпълнителният директор на единствената голяма мелница в Старозагорска област „Загоре“ АД Евгений Жеков. Причината за поскъпването е далеч по-високата цена на пшеницата с почти 100 лв/т :в момента хлебната е на цена 370 лв /т, а фуражната е с десетина лева по-евтина.

Цената на едро на брашното в момента 450 лв/ т плюс ДДС,а мелницата продава пакетираната си продукция по ,075 лв /кг плюс ДДС, според него.


Бум


Увеличението на олиото беше предсказано още през септември от международни борсови експерти заради по-малкото площи и добиви в световен мащаб . В България обаче няма такъв проблем, коментира Шукадорова. Слънчогледовите площи в България са константни, но заради сушата има спад от 15% в добивите. Традиционно България е изградила достатъчно преработвателни мощности и слънчогледът в по-голямата си част остава в маслобойните и производителите на масла. Малко се изнася, някакво количество се внася , за да се натоварят производствените мощности на сто процента. В момента има бум на цените на слънчогледа, който върви по 815 лв на тон в момента и с близо 30% по-скъп от 2019 г., когато е бил 570 лв. на тон по това време.

Черното семе

Цените на черното и мазно семе бележат огромен бум от 30% увеличение спрямо предходната година, в резултат на международната конюнктура, въпреки че не е борсова стока. Една от основните причини е, че на ниво ЕС бяха въведени ограничения за използване на палмови масла. И затова като алтернатива се ползват олеиновите масла и слънчоглед. Това е една от големите вероятности за повешине на олеиновите масла, според Шукадарова.

Парадокс при свито потребление

Парадоксално е, че при свитото потребление на пазара и намалените обороти, заради коронавируса, цените се вдигат. Докато при други обстоятелства се коментираше, че това се прави заради покачване цените на енергоносителите, сега просто няма обяснение, но е факт. Така дългогодишният председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна и собственик и на верига пекарни Иво Бонев коментира ситуацията на пазара у нас.

Според него, цените ще се вдигнат още, макар да няма никаква логика в това. Сега, при положение, че горивата цяло лято са на ниски нива, обяснението е, че цените се вдигат, заради увеличените при пандемията разходи, свързани със закупуване на дезинфектанти и лични предпазни средства. В бранша коментират още, че засега цените на хляба изкуствено се задържат, но и там се очаква покачване. Очакванията на специалистие в бранша за поскъпването на хляба са за февруари – март, когато се преминава към продукция с брашно от тазгодишната реколта. При олиото определено обаче цената е обратно пропорционална величина на реколтата. Там се очаква поскъпване, заради ниските добиви на слънчоглед у нас и липсата на суровина за производство на олио дори от внос.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.